donderdag 26 september 2024

Ensor, van Oostende naar Antwerpen

James Sidney Edouard baron Ensor (Oostende, 13 april 1860 – 19 november 1949) was een Belgische kunstschilder van het symbolisme. Hij wordt algemeen erkend als de belangrijkste vernieuwer van de moderne kunst in België, een afwijkende individualist die zich niet gemakkelijk liet categoriseren binnen een bepaalde kunststroming. Daarnaast was hij ook componist en schrijver. Dit jaar zijn er talrijke herdenkingstentoonstellingen n.a.v. de 75ste verjaardag van zijn overlijden. 

Na het voorprogramma (😉) in Oostende organiseerden Bart De Clerck (bekend van zijn gemediatiseerde Santiagotocht vorig jaar), vrienden en sympathisanten, in opdracht van het KMSKA, een Ensor-staptocht van Oostende naar Antwerpen. Leerlingen van het Ensorinstituut en het VTI uit Oostende ontwierpen en bouwden Ensors Peepshow, een mooie replica van de badkoets van Ensor. Deze ging voorop in de Ensor stoet. Op woensdag 25 september kwamen badkoets en wandelaars na 4 dagen toe in Antwerpen aan het KMSKA. 
  


Er was heel wat animatie op het voorplan van het museum om de deelnemers aan de Ensor stoet te verwelkomen. Luk Lemmens, voorzitter KMSKA nodigde Carmen Willems, directeur KMSKA uit te dans.



Het museum nodigt iedereen uit op 28 en 29 september voor een feestelijk openingsweekend. Zowel op het museumplein als in de museumtuin waan je je in het bruisende universum van Ensor. Op het programma staan onder meer spetterende livemuziek, openluchttheater en knotsgekke circusartiesten, maar ook talrijke workshops en rondleidingen. Ook de schildermarkt Lambermontmartre strijkt met een speciale Ensoreditie op het museumplein neer.

Vanaf 28 september voel je de invloed van de meester in de Antwerpse binnenstad en in verschillende Antwerpse musea. Geniet van de grootste Ensorcollectie ter wereld én ontdek hoe de meester hedendaags talent inspireert. Alle info over het uitgebreid programma rond Ensor kan men lezen via deze link.

Geen opmerkingen: