zaterdag 21 september 2024

Handschoenzaak viert 140ste verjaardag met een boek


De handschoenenzaak "Maison T. Ghianda", in 1884 opgericht door Italiaanse immigranten, en omstreeks 1920 overgenomen door Arthur Boon, viert dit jaar zijn 140ste verjaardag.  Oorspronkelijk was de winkel gevestigd in de Kammenstraat 21, met ateliers in de Lombardenvest 2-4. Op dit laatste perceel liet Boon in 1929 de nieuwe winkel optrekken. Gezien hij kinderloos bleef kan men niet echt van een familiezaak spreken. Hoe de zaak dan wel bleef bestaan leest men in het boek.


Het winkelinterieur bleef integraal bewaard, inclusief verlichtingsarmaturen, het vaste en losse meubilair. Symmetrisch van opzet is de rechthoekige winkelruimte vanaf een marmeren plint over de volledige wandhoogte in eikenhout gelambriseerd, met wandkasten aan drie zijden, vrijstaande toonbanken aan de korte zijden, en een alkoof met geïntegreerde marmeren schouw en een vrijstaande console voor de kassa in de middenas van de lange zijde. (*)


Erik Van Heuven (63) en zijn dochter Roxanne (27) namen het pand vorig jaar over. De geschiedenis van Ganterie Boon samenvatten in enkele zinnen is een onbegonnen werk en daarom vond Erik het zijn plicht om het boeiende verhaal neer te schrijven in een naslagwerk van 112 pagina’s. Het boek eert niet alleen de familie en het vakmanschap, maar neemt de lezer ook mee in wat Antwerpen al meer dan een eeuw groot maakt: de retail.

"Ganterie Boon - sedert/since 1884", Erik Van Heuven, Hadewijch Ceulemans,  Nederlands en Engels 112 blz. € 25

(*) Foto en tekst interieur ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE) 

Geen opmerkingen: