woensdag 30 mei 2018

Vooruitgang werken Noorderlijn


Deze week is de aannemer van de Noorderlijn gestart met de betegeling van het Operaplein. Daarmee is de laatste fase van de aanleg van het plein gestart. De komende weken wordt ook het straatmeubilair geplaatst en worden de ventweg en het voetpad aan de zijde van de Teniersbuilding verder afgewerkt. Over het plein wandelen zou kunnen vanaf juli (volgens aannemer) einde zomer (volgens de schepen).
 
Het plein is dan wel nog niet volledig af. Ter hoogte van de lichtput, de centrale toegangspoort tot de premetro, moeten nog verdere werken gebeuren. De trambaan is al geplaatst maar kan nog niet in gebruik worden genomen. Daarvoor is het nog wachten op de aansluiting met de Italiƫlei, met de zwevende trambrug aan de Kipdorpsite.
Ondertussen is de werf ook ondergronds een heel stuk verder opgeschoten. Sinds kort is het mogelijk om ondergronds helemaal door te lopen van noord naar zuid. Op de Italiƫlei is de aannemer begonnen met de integratie van de autotunnels in de Kipdorpbrug. De ondergrondse parking is dan weer bijna helemaal uitgegraven tot op niveau -3, meteen ook het laagste niveau.
Het eerste van vier kwadranten van de Rooseveltplaats ter hoogte van de Opera is al volledig heraangelegd. De platanen bleven staan, daar rond kwam een plein in grijs arduin. Op de volledige Rooseveltplaats worden 21 busperrons herleid naar 13 perrons om voetgangers, trams en fietsers meer ruimte te geven. Voor het atheneum zullen na heraanleg zelfs geen bussen meer halt houden.
Ook in de London-, en Amsterdamstraat zijn de werken al in de eindfase. De tijdelijke tramverbinding van lijn 7 (die lijn 70 zou heten) naar de Luchtbal is in testfase. Op het haltebord staat momenteel lijn 12 Melkmarkt!!! In de loop van de zomer zou men deze verlengde lijn kunnen gebruiken naar verluid. Maar zegt maar: "eerst zien en dan geloven".

Geen opmerkingen: