woensdag 29 mei 2019

Nieuw bouwkundig erfgoed



Wie kent het Hendrik Conscienceplein niet? Tot 1883 was het nog Jezuïetenplein. En de “echte” Antwerpenaar weet ook wel dat dit het eerste autovrij plein van Antwerpen is, en dit sinds juni 1968.
Naast de Sint-Carolus Borromeuskerk, de Sodaliteit en professenhuis (de twee laatste beter bekend als de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience) zijn er op dit plein nog vele waardevolle gebouwen: ’t Sermoen, ‘t Brandijser, Sint Anna, Gulden Zwaan en nog enkele traditionele rijhuizen.  
Al deze gebouwen hadden al het juridisch statuut van “beschermd monument” maar werden op 29 maart van dit jaar “vastgesteld als bouwkundig erfgoed” door het Agentschap Onroerend Erfgoed.


Op nummer 3 opende onlangs “BOHM & Berkel” waar lekker tafelen weer draait om essentie, verbondenheid, samenzijn en gastvrijheid, vermelden zij op hun webstek.
Juist daarnaast is het “Salon De Thé Claude” gevestigd. Hier kan men een hoogst vermakelijke en niet te versmaden middag met thee, koffie, sandwiches, scones, cream, jams & taartjes van patisserie Del Rey meemaken las ik op www.salondetheclaude.be.


Sinds maart laatstleden is er op nummer 20 (gebouw naast hoekpand) een expositieruimte dat men per week kan huren. De geschiedenis van het pand is o.a. verbonden met de familie Anthony, een gekende Antwerpse historische edelsmid familie. Meer details

Geen opmerkingen: