vrijdag 28 juni 2019

Nieuw in het Snijders & Rockoxhuis

Naar aanleiding van de restauratiewerken aan de Sint-Jacobskerk (zie bijdrage hierover) zijn een aantal belangrijke altaren en kunstwerken niet meer voor het publiek toegankelijk. Het laatste oordeel of de Rockox-triptiek van de hand van Jan van Hemessen (Hemiksem, ca. 1500 – 1556/57) is daar een van. Daarom gaf de kerk het beroemde Van Hemessen-drieluik in langdurige bruikleen (ongeveer vijf jaar) aan het Snijders&Rockoxhuis.


Adriaen Rockox (1460-1540), kamerheer van Keizer Karel, en Catharina van Overhoff (1486-1549), verwant met de heren van Breda en de adellijke familie van Liere, hadden veel aanzien in Antwerpen. Ze woonden in de Keizerstraat waar ze diverse panden in bezit hadden. In 1515 verwierven ze in de Sint-Jacobskerk de Sint-Dymphnakapel, waar zij beiden na hun dood zouden worden bijgezet. Een twintigtal jaar later bestelden ze een drieluik bij Jan van Hemessen. Het middenpaneel stelt het Laatste 0ordeel voor. De zijluiken tonen de echtgenoten Rockox - Van Overhoff met hun dertien kinderen. Catharina is rechts voorgesteld met haar tien dochters en Adriaen is links te zien, in het gezelschap van zijn drie zonen, onder wie Adriaen junior, de vader van onze voormalige burgervader Nicolaas.
Jan Sanders Van Hemessen was een Brabants kunstschilder actief in Antwerpen tussen 1519 en 1555. Hij was in die periode, tussen Quinten Massijs en Pieter Bruegel de Oude, een van de belangrijkste schilders in Antwerpen (Wikipedia)

www.snijdersrockoxhuis.be

1 opmerking:

Pierre Cornelis zei

Moet ik eens gaan bekijken