woensdag 5 juni 2019

Nieuw museumstuk aan de Antwerpse rede



Stripfiguur Nobel maakte in het verhaal “Wie A zegt” de opmerking dat het MAS niet echt aan de stroom is maar aan het dok, het zou dus het MAD moeten zijn. Maar blijkbaar kent hij het zwaarste deel van de collectie niet. Die bestaat uit 18 kolossale kranen waarvan er sinds 29 mei 14 aan de oever van de stroomstaan. Het gaat om de grootste museumcollectie havenkranen ter wereld. De oudste kraan dateert van 1907, de jongste van 1963. De kranen werden door 15 verschillende befaamde constructeurs uit binnen- en buitenland gebouwd en tonen de snelle technologische evolutie in de haven van de vorige eeuw. De meeste kranen werden beschermd als monument. Wandel er eens heen en ontdek deze reuzen van de oude haven. Je vindt de collectie op de Rijnkaai, ter hoogte van Hangar 26 en 27.


De nieuwkomer is de imposante Titankraan die het rijtje historische elektrische kranen van het MAS vervoegde. De Titankraan of de IA 347 is een elektrische topkraan, gebouwd door Le Titan Anversois in Hoboken rond 1953. Ze deed lang dienst op de kaaien vierde Havendok. De kraan weegt zelf 178 ton en kon tot 5 ton heffen. Dat maakt haar tot de meest imposante kraan uit de collectie. Na de verplaatsing naar de Rijnkaai kan de laatste restauratiefase worden ingezet. Die zouden dit najaar klaar moeten zijn.


De oudste kraan uit de collectie van het MAS is een 10-tons handkraan van de Duitse constructeur Stuckenholz. De stad Antwerpen kocht deze kraan in 1884 voor het behandelen van zware lasten en het monteren van walkranen. In 2011 werd ze gerestaureerd door Werkvormm vzw en de vrijwilligers van het MAS. Een pronkstuk uit de MAS-collectie, alle dagen te bewonderen aan de Veurnekaai.


Dit boek vol knappe illustraties geeft liefhebbers een uniek overzicht van de geschiedenis van 750 havenkranen in Antwerpen. Specialisten omschrijven de evoluties in kranen en havenbouw en de essentiële schakelfunctie van deze kranen tussen kaai en schip.

Je kunt de kranen op eigen houtje bekijken of je kunt deelnemen aan een bezoek met gids. Avonturiers kunnen zelfs een kraan beklimmen, tijdens de jaarlijkse Open Monumentendag bijvoorbeeld.

Meer info hier

1 opmerking:

Anoniem zei

vermits ik in de buurt gewerkt heb , ga ik die kranen zeker eens bekijken , vroeger stonden er al kranen lands de Rijnkraai maar zeker niet zoveel , Magda