vrijdag 14 juni 2019

Stadsbestuur koopt het Vleeshuis



120 jaar geleden wist de Stad Antwerpen het Vleeshuis voor een bedrag van 300.000 Belgische frank aan te kopen van de familie Peyrot. Na jaren van restauratie en inrichtingswerken verhuisde de collectie van het Museum voor Oudheden vanuit het Steen naar de nieuwe locatie. Aanvankelijk werd slechts het gelijkvloers en de eerste verdieping gebruikt. Na een sluitingsperiode door de wereldoorlog ging het museum terug open op 21 juni 1919, juist 100 jaar geleden dus. Vanaf dan is ook het tweede verdiep toegankelijk. Sinds 2006 huisvest het Vleeshuis het museum Klank van de Stad, dat zes eeuwen muziekleven in Antwerpen belicht. De overige collecties toegepaste kunst en oudheden van het vroegere Museum Vleeshuis werden geïntegreerd in het Museum aan de Stroom (MAS). (1)


Vorig jaar is het museum opgefrist. Dankzij de vernieuwde opstelling komen de verhalen rond de objecten veel beter tot hun recht. Enkele kleine ingrepen zorgden ervoor dat het verhaal scherper gesteld is. De kleinere verzameling instrumenten en collectiestukken kregen meer ruimte en werdt beter uitgelicht. Antwerpse sleutelstukken leiden de verschillende thema’s in en het wisselend kleurgebruik creëert drama en brengt het verhaal van “Klank van de Stad” tot leven. Een kleine ruimte achteraan het gebouw is omgetoverd tot schatkamer. Momenteel is daar een kleine ode aan Gilbert Van Schoonbeke.


In de kelder is er aandacht voor de openbare concerten en het dansen in de 19de eeuw, een klokken-gieterij en het atelier voor koperblaasinstrumenten van Van Engelen.


Museum Vleeshuis - Klank van de Stad
Vleeshouwersstraat 38
2000 Antwerpen


Geen opmerkingen: