vrijdag 12 juli 2019

Elk zijnen Goedendag!


In het kader van de het feest van de Vlaamse Gemeenschap hebben gouverneur Cathy Berx, schepen Koen Kennis (als waarnemend burgemeester), Paul Cordy (districtsburgemeester Antwerpen) en Mimi Van Damme (voorzitter Adviesraad Cultuur Antwerpen) eer betoont aan Lode Zielens aan zijn graf op het Schoonselhof.
De Antwerpse autodidact Lode Zielens (1901-1944) was journalist op de cultuurredactie van de socialistische partijkrant Volksgazet en daarnaast toneel- en romanschrijver. Hij leunde aan bij de realistisch-naturalistische schrijvers zoals Cyriel Buyse en Lode Baekelmans. Lode Zielens vond een voortijdige dood bij de ontploffing van een Duitse V-bom in de Simonsstraat, toen hij van zijn werk als journalist terugkeerde naar huis. Aan herdenkingen aan Lode Zielens ontbreekt het in Antwerpen zeker niet.


Een van de eerste straten die na de Tweede Wereldoorlog werden aangelegd op de opgespoten zandvlakte die Linkeroever toen was is de Lode Zielenslaan. Deze verbindt de Halewijnlaan met de Thonetlaan en loopt parallel met de Blancefloerlaan.
Sinds 2006 is er ter hoogte van het nummer 1A van de Lode Zielenslaan een stoeptegel in brons met het citaat “Moeder waarom leven wij? “. Dit is een initiatief van Hugo De Ridder (1932-2018) en de vzw Actiecomité Linkeroever in samenwerking met District Antwerpen en de stadsdiensten.


De gedenkplaat op zijn geboortehuis, een werk van beeldhouwer Aimé De Martelaere, werd op 25 november 1948 onthuld door de toenmalige burgemeester van Antwerpen Lode Craeybeckx, ook oud-redacteur bij de Volksgazet.


In 1951 werd op de plaats waar Zielens om het leven kwam, op de hoek van de Simonsstraat en de Plantin en Moretuslei, een standbeeld van “Moeder Netje” onthuld, het hoofdpersonage uit “Moeder, waarom leven wij?”. De droevige gelatenheid op het gerimpelde aangezicht is met zoveel gevoel weergegeven door beeldhouwer Leopold van Esbroeck (1911-2010), dat ze ons ook nu nog tot nadenken stemt.
Na een verblijf op de binnenkoer van het AMVC is het standbeeld in 1975 verplaatst naar het plantsoen van de Sint-Andrieskerk  middenin de wijk waar Lode Zielens zelf opgroeide.
Naar aanleiding van een herdenkingstentoonstelling rond Lode Zielens in het ontmoetingscentrum van Sint-Andries (COStA-2014) stelde Slons Dievanongs 5 nummers voor die ze schreef over de schrijver. Zij is eveneens geboren en getogen in de Sint-Andrieswijk.


Op 1 februari 1953 kwam er nog een andere gedenkplaat in de Carnotstraat 90, ontwerp Albert Poels, waarop tevens Willem Gijsels vermeldt staat. Deze is echter niet meer aanwezig.


Lode Zielens is begraven in het Schoonselhof, hij kreeg een praalgraf op het perk voorbehouden aan Notabelen (perk N)

Geen opmerkingen: