vrijdag 19 juli 2019

Meesterwoning Smidt Van Gelder soap aflevering X



“Na dertig jaar eindelijk perspectieven voor museum Ridder Smidt van Gelder” kopt Gazet van Antwerpen vandaag (19/7/2019). Laat ons dit maar als "komkommertijdnieuws" aanzien, want plannen voor de restauratie en herbestemming van dit voormalige Hotel Thijs uit 1905 komen om de zoveel tijd terug in het nieuws.
Op 25 juni 2015 kopte Het Laaste Nieuws: "Smidt van Gelder heropend in 2019".


Het gebouw, dat in 1949 stadseigendom werd, kende in februari 1987 een zware brand: vier zalen op de eerste verdieping brandden volledig uit. De rest van het gebouw en de collectie leden zware rook- roet- en waterschade. Uit verder onderzoek kwamen tal van problemen aan het licht, zoals bv. de niet-gefundeerde keldermuren.
Eric Anthonis (schepen van cultuur, bibliotheken en monumentenzorg van de stad Antwerpen van 1995 tot juni 2004) wilde deze erfgoedparel ook laten restaureren maar de commissie cultuur van 2002 moest tot de volgende conclusie komen: “Het gebouw is uiterst onveilig (onstabiel) om het als museum verder te laten functioneren. De kosten van een doorgedreven renovatie lopen erg hoog op. Het college wil nu de toekomst van het gebouw onderzoeken.” …
In het bestuursakkoord 2001-2018 werd dit nog opgenomen en in 2002 is het aangeduid als beschermd monument. Maar in het laatste nieuwe bestuursakkoord 2019-2024 is de naam niet meer terug te vinden.


Spijts de vele inspanningen van het Comité Smidt Van Gelder staat dit dossier nog nergens.
Volgens het artikel van Gazet Van Antwerpen zou Vlaams minister voor Onroerend Erfgoed Ben Weyts (N-VA), die de bevoegdheid van Geert Bourgeois heeft overgenomen nu deze in het Europees parlement zetelt,  2,4 miljoen euro investeren in de renovatie en herbestemming van het gebouw…
Wordt vervolgd …

Geen opmerkingen: