vrijdag 27 december 2019

Exit van stadsdichter Maud Vanhauwaert

Maud Vanhauwaert begon op gedichtendag 2018 aan haar 2 jaar durende opdracht van stadsdichter. Eind januari 2020 komt hier dus een einde aan. Maar eer het zo ver is staan er nog een aantal hoofdpunten op haar agenda, of zoals ze het zelf zegt: “Ik heb nog 'teen en tander' in petto”.


Maar laat mij eerst even terugblikken op het project “Uitzicht”, waarbij ze samen met fotografe Sofie Gheysens (links op de foto) op zoek ging naar het uitzicht en de vooruitzichten van Antwerpenaren. Op het ogenblik dat ik de oproep las in GVA had ik vanuit mijn flat een vrij surrealistisch uitzicht op een houtskeletbouw. Dit melde ik via mail met een foto van dit uitzicht.


De foto’s en gesprekken van de 7 geselecteerden inspireerden Maud tot het schrijven van een nieuw gedicht. Een selectie van de foto's en het gedicht zijn verwerkt in een viewmaster, het speelgoed dat ons terug katapulteert naar het verleden.


Op 22 december waren de foto’s en de bijgaande audioportretten te zien in een expo in het Kleinste Museum Ter Wereld Met Weliswaar De Langste Naam (Een gebouwtje in het in Park Sorghvliedt). Het viewmastergedicht wordt in een exclusieve oplage van 50 exemplaren verkocht, genummerd en gesigneerd, aan een kostprijs van 25 euro + postkosten. Interesse?  Stuur een mailtje naar info@maudvanhauwaert.be.

De laatste loodjes …
Op 28, 29 december en 4 januari spelen mentalist en theatermaker Kurt Demey (links op de foto) samen met Maud ‘Wij zijn mogelijk’, een bundel woordeloze gedichten, op Wintervuur.


Tijdens de jaarwisseling zal Maud Vanhauaert vierentwintig uur Nieuwjaar vieren aan de Toren van Babel (Lange Lobroekstraat 126 (ingang via Damhof), 2060 Antwerpen). “We reizen langsheen de verschillende tijdzones, en dansen zo de klok rond. We beginnen al om 11u ’s ochtends, en tellen dan af samen met wat eilanden uit de Stille Oceaan. Het wordt een ode aan de meertaligheid van de stad, in een magisch fonkelend decor”, aldus Maud in haar nieuwsbrief.

Sinds 27 oktober en nog tot en met 5 januari kan men op ATV de afleveringen zien van “VersGeplakt”. Het Letterenhuis heeft vele schatkelders die samen een bijzonder rijk literair archief vormen. In elke aflevering dook de stadsdichter in dat archief en diepte telkens een gedicht op van een dode dichter die ooit in Antwerpen leefde en werkte. Op het einde van de reeks zal een nieuw stadsgedicht, bestaande uit de combinatie van de tien losse versregels, gepresenteerd worden.
Alle filmpjes zijn te bekijken op de website van het Letterenhuis.

De overdracht van het stadsdichterschap zal plaatsvinden op donderdag 30 januari om 15.00 uur in het Letterenhuis. Vanhauwaert zal hierbij haar laatste stadsgedicht, geïnspireerd op de collectie van het Letterenhuis voorstellen.

Geen opmerkingen: