donderdag 5 december 2019

Herberg "In de Boer van Tienen"



Op de hoek van het Mechelseplein en de Maarschalk Gérardstraat is er al eeuwenlang een herberg. Het dankt zijn naam aan een boerke van Tienen die zijn aardappelen en kippen op de markt kwam verkopen. Hij werd al dat over en weer gerij tussen de twee steden beu en begon dit café. (1)
Het hoekhuis uit de tweede helft van de 16de of de eerste helft van de 17de eeuw is sinds 18-06-1986 aangeduid als beschermd monument Herberg Boer van Tienen
Het is één van de oudste kroegen van Antwerpen. Mochten de muren kunnen spreken …
Van oudsher is het een oord waar iedereen zich goed voelt, van boer tot magistraat, jong en oud.


Zelf ken ik het van 1970 want ik dronk hier mijn eerste pintje op aangeven van mijn oudere broer.
Toen was er nog geen sprake van het Mechelseplein zoals we die nu kennen want tot 1974 was voor het café het kruispunt Maarschalk Gerardstraat/Vleminckveld/Mechelseplein/Lange Gasthuisstraat. Met aan de overzijde nog twee cafés.
In die jaren (1968-1971) was Frans Van Buyten de waard samen met echtgenote Maria. Zij hadden gedurende vele jaren het café De Engel gerund en hadden besloten om op rust te gaan. Maar ze waren het niet gewoon om stil te zitten en toen Den Boer Van Tienen een overnemer zocht konden ze aan de verleiding niet weerstaan om het ‘tijdelijk’ over te nemen. Dat ‘tijdelijk’ heeft 4 jaren geduurd. De volgende overnemer had een perfecte naam om deze zaak over te nemen: Swa Boerjan. (2) Hoe lang hij de tapper van dienst was kon ik niet terugvinden. De laatste (+-) 16 jaar was Nick Descamps de uitbater van het café maar door administratieve onzorgvuldigheid kwam hij in conflict met de eigenaar, brouwerij Moortgat.  


Nieuwe uitbating
De kroeg krijgt nu een nieuwe uitbater. Vanaf volgend jaar zul je Alain Roels, onder andere bekend als organisator van Antwerpen Zingt, achter de bar zien staan, samen met zijn zakenpartner Philippe Janssens. “Philippe en ik hebben alle twee een grote passie voor Antwerpen en die willen we uitdragen in dit project. Bovendien weten maar weinig mensen dat Antwerpen Zingt oorspronkelijk ontstaan is in Boer van Tienen. Met deze nieuwe stap maken we de cirkel rond”, vertelt Alain aan de reporter van Het Laatste Nieuws.
De nieuwe uitbaters gaan de gevel, het terras en de toiletten vernieuwen en hopen eind januari het café te heropenen onder de originele naam: In de Boer van Tienen.

1 Eddy Vereycken, Antwerps Kroegenboek 2013
2 Jef Meert, Antwerps kroegenboek 1984

2 opmerkingen:

michiels zei

In dit café Den Boer Van Tienen ben ik begonnen met kunst te verzamelen in de jaren zeventig . Vaste gasten waren Vic Dolfijn , Lode Sebrechts e.a.
Tweemaal zijn we met de vrienden van Den Boer naar Durbuy Geweest . Wat een tijd....christian Michiels

carla Boerjan zei

De uitbater Swa Boerjan is een oudere kozijn van mij.
Carla Boerjan