zaterdag 7 december 2019

Literaire geschiedenis langs de Schelde



Literatuurhistoricus en cultuurwetenschapper Stefan van den Bossche geeft in zijn lijvig boek “De Schelde, een literaire biografie” een beschrijving van de steden en dorpen langs de Schelde en wat er zoal geschreven is over deze stroom.
In zeven hoofdstukken varen we al lezer van de bron tot de monding. Zo begint het verhaal natuurlijk in het dorpje Gouy-Le-Catelet met een beschrijving van de omgeving van de bron. Verder loopt “l’Escaut” langs grote industriële steden als Cambrai en Valenciennes en poëtische dorpjes van “Le Nord”. De lezer proef hier letterlijk de “couleure local”.  
Hierna bereiken we snel de Belgische grens en het Waalse Hainaut. In Doornik (Tournai) aangekomen komt George Rodenbach aan bod en een bespreking van deze gezellige stad met een rijk cultureel patrimonium. Vanuit het plaatsje Spiere-Helkijn bepaalt de Schelde de grens tussen Henegouwen op de rechteroever en West-Vlaanderen op de linkeroever. En zo varen we op de Vlaamse Schelde die zoveel dichters en schilders heeft geïnspireerd.


Via het Avelgem van Stijn Steruvels, de Waterhoek, Kluisbergen en Kwaremont bereiken we het historisch en literaire Oudenaarde. Stefan van den Bossche geeft hier talrijke voorbeelden van schrijvers uit deze regio.
In het derde hoofdstuk varen we langs Gent en Dendermonde waarbij ook een rijk palet aan auteurs voorgesteld worden. Een stuk voorbij Dendermonde wringt een alsmaar machtiger wordende Schelde zich in een gigantische bocht richting Sint-Amands (met het graf van Emile Verhaeren) en Marie-Kerke.(met het standbeeld van Jan Hammenecker). Verder fungeert de stroom andermaal grotendeels als grens. Ditmaal tussen Oost-Vlaanderen en Antwerpen. Na Klein-Brabant komen we aan in de Stad Antwerpen, het Antwerps havengebied en de polders.
Het laatste hoofdstuk is gewijd aan de Westerschelde en het Verdronken land van Saeftinghe. Ook hier komen heel wat poëten aan het woord.
In deze biografie heeft de auteur geopteerd om de klemtoon op de Nederlandstalige literatuur te leggen met enkele zijsprongen naar de anderstalige waar dit noodzakelijk was voor de regio.

Het boek bevat centraal 16 pagina’s foto’s, achteraan een lijst van 831 voetnoten, een bibliografie van 12 pagina’s en een uitgebreid personenregister.

Stephan van den Bossche, De Schelde een literaire biografie, Houtekiet (2019) 
ISBN 978-90-8924-784-1 www.houtekiet.be

Geen opmerkingen: