vrijdag 13 december 2019

Nieuw project in de Jezusstraat



Gevel bas-reliëfs van beeldhouwer Remy Cornelissen (foto JeMaMi)

Medio vorige eeuw bebouwde het provinciebestuur een open vlakte tussen de Jezusstraat en de Kipdorpvest om er een Veiligheidsinstituut in onder te brengen. Twintig jaar later werd besloten om het gelijkvloers van het gebouw om te bouwen en het “vide” te overkappen. Daar kwam in 1971 het Diamantmuseum tot einde van de jaren 1980. Het gelijkvloers werd de “Fabiolazaal” en er vonden vanaf dan exposities van uiteenlopende aard plaats. In 1992 werd het gebouw gerenoveerd, maar door financiële beslommeringen van het Provinciebestuur sloot de “Fabiolazaal” op 3/1/2016 definitief haar deuren en verhuisde het Veiligheidsinstituut. Het gebouw stond te koop. In 2017 zou het Antwerps familiebedrijf Sunny Europe in het 4000 m² groot pand een zaak in luxeproducten onder te brengen. Lederwaren, reiskoffers, uurwerken, parfumerie … maar dit is blijkbaar niet gerealiseerd.

Foto Stad Antwerpen

Nieuwe plannen
De stad Antwerpen gaf groen licht aan projectontwikkelaar Alphastone voor de verbouwing van het voormalige Provinciaal Veiligheidsinstituut in de Jezusstraat. De nieuwe eigenaar van dit gebouw zal er kantoorruimtes van maken in de vorm van “coworking spaces” met op de benedenverdieping een open structuur en een brasserie. Bij de verbouwingen wordt maximaal rekening gehouden met de erfgoedwaarde van het gebouw, inclusief behoud van de dakkoepel, en wordt de open structuur in ere hersteld. Bovendien zal er een daktuin met dakterras voor de gebruikers worden aangelegd op het hoogste platte dak langs de Jezusstraat. Met deze investering krijgt dit historische monument van onze stad opnieuw een mooie toekomst. Het zal bovendien een extra impuls betekenen voor deze levendige buurt

Foto Stad Antwerpen

2 opmerkingen:

Magda Balck zei

Een geluk dat de één of andere projectontwikkelaar het niet in handen heeft en alles afbreekt tot op de grond en er zo'n karakterloos glazen of betonnen geval in neerpoot .

marjan zei

Zal toch de mooie expo-ruimte missen.
Afwachten maar hoe de nieuwe invulling zal zijn, een dakterras is altijd welkom vooral met de hete zomers.
marjan