zaterdag 4 januari 2020

Rooseveltplaats krijgt nieuwe look





De Rooseveltplaats bestaat uit vier delen (kwadranten) die om de beurt worden heraangelegd. Na het kwadrant ‘Opera’ is nu ook het kwadrant ‘UGC’ afgewerkt. 

Naamgeving
Alle perrons op en rond de Rooseveltplaats krijgen een nieuwe naam. De haltenaam wordt voortaan afgekort tot ‘Roosevelt’, en om de perrons te onderscheiden komt er steeds nog een extra omschrijving achter:

Kwadrant UGC wordt kwadrant A: perrons Roosevelt A1 tot Roosevelt A5
Kwadrant Opera wordt kwadrant B: perrons Roosevelt B1 tot Roosevelt B7
Kwadrant Cafés wordt kwadrant C: (toekomstige) perrons Roosevelt C1 tot Roosevelt C5
Kwadrant Atheneum wordt in de toekomst een echt plein zonder perrons
Haltes die in één van de zijstraten liggen krijgen achter ‘Roosevelt’ nog het eerste deel van de straatnaam mee in hun haltenaam:
Roosevelt Italië: de tramhaltes aan het begin van de Italiëlei
Roosevelt Osy: de bushaltes in de Osystraat
Roosevelt Van Stralen: de bushaltes in de Van Stralenstraat


Vanaf 6 januari begint er een nieuwe fase. Een heel aantal lijnen zal vanaf dan van op een ander perron vertrekken.

Bussen
De lijnen die richting oosten rijden (bus 410 tot en met 429, en bus 68) keren daarom definitief terug naar het kwadrant ‘UGC’.

Vanaf 6 januari wordt het kwadrant ‘Cafés’ onder handen genomen. Dit is het kwadrant aan de noordkant van het plein tussen Osystraat en Italiëlei, waar de meeste horecazaken zijn. Bussen 600 tot en met 642 zullen daarom tijdelijk vertrekken van op het kwadrant ‘Opera’ aan de zuidkant.

Bussen 720, 770, 771, 772, 775 en 776 verhuizen ook naar kwadrant ‘Opera’. Zo blijft het voor alle bussen mogelijk om vlot van en naar de Rooseveltplaats te rijden. Ook wanneer binnenkort de heraanleg van de Osystraat start. Bus 17 richting UZA krijgt een tijdelijke halte vlak voor de Van Ertbornstraat (ook aan kwadrant ‘Opera’). Richting Brouwersvliet stopt bus 17 tijdelijk in de Van Stralenstraat. Van die halte vertrekken ook de bussen 36, 762, 763 en 764.

Trams
De halte van tram 11 richting Berchem Station en tram 24 richting Silsburg hoort bij Kwadrant A. In de andere richting hebben beide trams elk een apart perron op kwadrant B. Tram 24 stopt nog een tweede keer aan de Rooseveltplaats, met name aan ‘Roosevelt Italië’. Ook tram 1 bedient ‘Roosevelt Italië’, en verder de halte ‘Opera’ op het Operaplein vlakbij.

Geen opmerkingen: