maandag 20 april 2020

Beschut wonen in voormalig Godshuis Van der Biest


Dit Godshuis werd bij testament gesticht op 19 november 1504 en opgericht in 1505 door Jan Van der Biest Janssone, huidevetter en zeepzieder en driemaal schepen van Antwepen. Om het te kunnen oprichtten deed hij in 1504 afstand van zijn woning "den Leeperik" in het Klapdorp bij de watermolen aan de Falconrui. Het godshuis diende aanvankelijk tot toevluchtsoord voor zestien oude en gebrekkige vrouwen, alsook voor een dienstmeid. Een huisje diende tot woning voor de kapelaan die de kapel verzorgde. In 1936 bevatte het Godshuis negentien woongelegenheden voor vrouwen en hoorde toe aan de Commissie van Openbare Onderstand. 



De kapel werd gebouwd tussen 1504 en ca 1547 en is zichtbaar langs de straatkant. Bemerk het koor en het schip met de oorspronkelijke, brede spitsboogramen. 
De huidige huisjes dateren uit 1855, zoals blijkt uit de nog aanwezige gedenkstenen in twee van de huisjes. Ze vertonen geen uitzonderlijke archeologische of kunsthistorische waarde. Tot in 1967 werden zij bewoond door oude vrouwen. 


Van 1949 tot 1971 had de bekende graficus en glazenier JOS HENDRICKX zijn atelier in de kapel. Een gedenkplaat prijkt aan de voorgevel. Tot in juli 1975 was de kapel in huur door zijn erfgenamen. (*)



In de tweede helft van de jaren 1970 en de jaren 1980 gebruikte de schuttersgilde" De Gulden Rinck" de gebouwen als café, vergaderzaal en schietstanden. Hiertoe werden sommige binnenwanden uitgebroken (waar ikzelf aan meegewerkt heb nvdr). Het was immers de bedoeling om het godshuis als gemeenschapsruimte aan te wenden. Tevens werden er concerten georganiseerd in de kapel.


Van 1994 tot 2017 werden in de kapel en tuin tentoonstellingen georganiseerd door de vereniging Arte Falco. 

Het Godshuis Van Der Biest, met kapel, is beschermd als monument en gaat nu terug gebruikt worden als toevluchtsoord, ditmaal voor "Beschut wonen". De kapel zal als vergaderzaal gebruikt worden. Het pand wordt momenteel omgevormd tot een centrum waar psychisch kwetsbare mensen voor wie zelfstandig wonen niet of nog niet mogelijk is een onderkomen vinden. De Vlaamse regering heeft hiervoor 791.000 euro voorzien.

(*) Bron: Kunst in historische gebouwen (L. Vermoesen) 1993

1 opmerking:

Magda zei

weeral iets nieuws bijgeleerd, ben er heel dikwijls gepasseerd toen ik nog op de Rijnkaai werkte maar nooit bij de geschiedenis stil, gestaan , bedankt Jean Marie