zondag 3 mei 2020

Nieuw leven voor historische schooltjalk ‘Ortelius’

De Ortelius copyright_AG_VESPA

De ‘Ortelius’, die jaren fungeerde als schooltjalk, werd in 2005 uit de vaart genomen en is momenteel gelegen op de Droogdokkensite. Het broederschip ‘De Gerlache’ is sinds 2014 in beheer van het Museum aan de Stroom (MAS).
AG VESPA, het autonoom gemeentebedrijf voor vastgoed en stadsprojecten Antwerpen, wilde de 'Ortelius' verkopen. Om de kandidaat-kopers een duwtje in de rug te geven en de toekomst van dit stuk varend erfgoed te verzekeren, werd de prijs verlaagd van 15.000 euro naar een symbolisch bedrag van 1 euro in combinatie met een visie voor de renovatie en toekomstige exploitatie. Het college besliste de Ortelius te verkopen aan Pieter Ghysels. Met zijn bedrijf Atlasail heeft deze zeeman de nodige ervaring met klassieke zeilschepen en zeilreizen.
Pieter Ghysels: “De tjalk zal worden opgenomen in vzw de Maakschappij in Doel. Daarmee is dit varend erfgoed van dag één toegankelijk voor iedereen die er aan wil meehelpen. Dergelijk monumentaal schip terug zeewaardig maken is een grote opdracht en doe je niet alleen. De vzw beoogt het onderhouden en beschikbaar maken van erfgoed met een interactieve invulling. We zijn zeer vereerd dat de Ortelius ons wordt toevertrouwd. Het restauratieproject is een uiterst geschikt platform voor het aanleren van ambachten als hout- en staalbewerking, motormechanica, elektriciteit en zelfs loodgieterij. We hopen het zeilschip zo snel mogelijk te water te laten en in te zetten voor boottochten, opleidingen, teambuildings, schoolreizen, deelnames aan maritieme festivals, enzovoort. In 2022 mag Antwerpen voor de zevende keer de mooiste en grootste zeilschepen ter wereld verwelkomen met de internationale Tall Ships Races. Als alles goed gaat, zijn we ook van de partij.”
Er wordt gestreefd om de herstellingswerken binnen de twee jaar uit te voeren. De nodige materialen, kennis en mankracht zijn hiervoor aanwezig in Doel. Maar door onvoorziene omstandigheden kan dit uiteraard wel wat uitlopen.

Meer informatie over de verkoop van de Ortelius vindt u op www.agvespa.be. 

1 opmerking:

Magda zei

een zeiltochtje maken met "zen allen" in de toekomst ?