vrijdag 15 mei 2020

Productontwikkeling in Knechtjeshuis


Het Knechtjeshuis werd in 1558 gebouwd en deed dienst als weeshuis voor jongens. (enkele jaren nadat het Maagdenhuis, als weeshuis voor meisjes, werd opgericht.) Het zou tot 1891 dienst blijven doen als weeshuis. De jongens werden er onder meer opgeleid tot bakker, kleermaker of wever.
Toen het weeshuis in dat jaar naar een nieuw gebouw in de Durletstraat verhuisde, werd het verlaten Knechtjeshuis omgevormd tot de Stedelijke Nijverheidsschool. Het Knechtjeshuis is sinds 1981 een beschermd monument met een 16de-eeuwse kelder. 


De UA heeft een erfpachtovereenkomst van veertig jaar afgesloten met de Stad Antwerpen en nam 2013 haar intrek in het historische gebouw. De Vlaamse overheid kent ruim 700.000 euro toe voor de restauratie dat deel uitmaakt van een groter project op de Paardenmarkt. De UA investeert zelf 12,5 miljoen . 


In het Knechtjeshuis worden de studenten nu niet meer opgeleid tot bakker, kleermaker of wever maar tot productontwikkelaars. Langs de zijde van de Rodestraat, komen onder meer ateliers.  

Plan:  https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5716

1 opmerking:

Chris Serluppens zei

Amai , dat wist ik niet , dat is een weetje nu , ik zag alleen dat gebouw dat op de Paardenmarkt gelegen is . Interessant .