vrijdag 5 juni 2020

The Phoebus Foundation


The Phoebus Foundation werd opgericht om de toekomst te verzekeren van de verzameling die tot stand kwam als de privĂ©-collectie van Fernand Huts & Karine Van den Heuvel en/of van het familiebedrijf Katoen Natie. Ze streeft ernaar stukken van hoge kwaliteit terug te halen naar Vlaanderen en ze hier te houden. Om de collectie te vrijwaren voor risico’s — familiaal en bedrijfsmatig — werd ze ondergebracht in een onafhankelijke juridische structuur. Die is gericht op het beheer van de eigendomsrechten. Katoen Natie en de familie Huts zijn geen begunstigden van The Phoebus Foundation. Kunstwerken uit de stichting kunnen dan ook nooit worden verkocht ten bate van het bedrijf en/of de familie.


Wil je een deel van deze verzameling ontdekken? Ga dan op "Blind Date" in negen instellingen in de stad. Uw bezoek (wandeling) start u in de Keizerskapel, waar u een dozijn portretten en accessoires kunt bewonderen. U moet wel een ticket kunnen voorleggen voor uw bezoek aan de volgende instelling, het Snijders & Rockoxhuis. (ga hiervoor naar www.snijdersrockoxhuis.be) Daar zijn ook een reeks portretten van de stichting te zien tussen de werken uit de vaste collectie van het museum.

De gaanderij van de Sint-Carolus Borromeuskerk toont ex-voto’s en kinderportretten uit particuliere en religieuze verzamelingen in een originele scenografie van Walter Van Beirendonck.

In het Vleeshuis zijn er op de eerste verdieping drie smakelijke schilderijen van Frans Snijders uit de collectie van The Phoebus Foundation te bewonderen. (Tevens is hier een tijdelijke expo rond een veertigtal Vlaamse popmuzikanten door fotograaf Frank Lambrechts vereeuwigd.) Ook hier moeten u in het bezit zijn van een toegangsticket voor dit museum. Zie www.museumvleeshuis.be/nl

Voor de overige instellingen verwijs ik naar de lijvige catalogus die u gratis krijgt bij aanvang van uw wandeling of kunt downloaden op de webstek van de deelnemende instellingen.
Meer details over de stichting kan je vinden op: phoebusfoundation.org
en over Blind Date op: www.blinddate.vlaanderen/nl

1 opmerking:

Socraticus zei

Natuurlijk prachtig dat de expo's er zijn.

Maar moet men daarom schreeuwlelijke gifgroene Blinddate bordjes op historische gevels aanbrengen. De Keizerskapel is tijdelijk helemaal een
verschrikking geworden.