donderdag 9 juli 2020

5 Nieuwe bruiklenen in het Rubenshuis

Al geruime tijd voert het Rubenshuis een zeer actief bruiklenenbeleid. Dankzij nauwe contacten met particuliere verzamelaars en musea kon het Rubenshuis de afgelopen jaren tal van topwerken aan het publiek tonen. Momenteel worden vijf nieuwe bruiklenen gepresenteerd, met werk van Rubens, Otto van Veen (1556-1629) en Titiaan (1485/90-1576). De belangrijkste aanwinst is een nieuw zelfportret van Rubens.


In de eetkamer kan men het "Portret van de dame met de halsketting van Rubens" bewonderen. (foto links), de twee keizerskoppen van Rubens hangen in de kunstkamer (foto's midden),  en het recent opgedoken zelfportret van Rubens is te vinden in de anti-chambre (foto rechts).


In de grote slaapkamer kan men het "Portret van een Venetiaans admiraal" van Titiaan zien.


Voor de "Inname van Rome" van Otto Van Veen moet men in het grote atelier zijn.  

Met deze langdurige bruiklenen presenteert het Rubenshuis opnieuw een ontdekking aan het publiek en vult het tegelijkertijd de lacunes in de eigen collectie aan. Steeds meer verzamelaars kiezen er bewust voor om parels uit hun verzameling met het publiek te delen. Dankzij hun generositeit kan het Rubenshuis met beperkte budgetten toch blijven verrassen.

Geen opmerkingen: