vrijdag 28 augustus 2020

Herbestemming voor het Groot Radt van Avonturen


Het gebouw aan de Kaastraat 17 in Antwerpen werd opgetrokken in 1579, na de brand van het voorgaande pand tijdens de Spaanse Furie in 1576, het behoorde tot de gilde der vischverkopers (1)

Na jaren van leegstand, waarbij de constructie volledig was gestut met afgedekte muuropeningen, werd het traditioneel diephuis genaamd "het Groot Radt van Avonturen" in 2015-2016 gerestaureerd tot wooncomplex, naar een ontwerp door het architectenbureau AIDarchitecten. De ingrijpende gevelrestauratie hield de reconstructie in van de pui, kruiskozijnen en de treden van de geveltop. (2) 


In 1976 is het wettelijk beschermd tot monument, het is dan ook te betreuren dat men voor de gevel deels blauwe hardsteen gebruikte wat het historisch gevoel wegneemt, ook de keldergewelven zijn dermate aangepakt dat men zich niet in een zestiende eeuwse kelder waant.

Deze bijdrage vervangt de vorige met hetzelfde onderwerp ten gevolge van de vraag van de uitbaatster van de winkel die sinds kort op deze locatie gevestigd is. Zij was van oordeel dat het haar zaak meer kwaad dan goed zou doen. (?)

(1) Amand De Lattin, Doorheen Oud Antwerpen (1933 p 40)
(2)  https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4213

1 opmerking:

Chris Serluppens zei

Jean Marie , dat heb je al die jaren zeer goed gedaan tot zelfs nu nog , bedankt hiervoor , nen dikke PROFICIAT .