maandag 17 augustus 2020

Laatste loodjes voor heraanleg historisch plein


Het plein op de plaats van de voormalige Kipdorppoort werd in de jaren 1860 aangelegd, Eerst kreeg het de naam Victorieplaats, naar de overwinning van Antwerpen op de Franse troepen in 1583. In 1868 werd echter beslist om het plein te hernoemen ter ere van de Gemeentenaren: het plein werd Gemeenteplaats, de straat die het plein doorkruiste werd de Gemeentestraat. De volkse naam Geuzenhofkes (wegens de toenmalige stadsplantsoenen op het plein) dateert dan weer van 1872 (foto). Na de zege van de geallieerden in de Eerste Wereldoorlog werd het plein weer de Victorieplaats genoemd. Tenslotte kreeg het na de Tweede Wereldoorlog de naam Rooseveltplaats naar de net overleden Amerikaanse president Franklin Delano Roosevelt. (*)


Sinds begin 2018 krijgt deze plaats een metamorfose waarbij de 21 perrons herleid worden tot 13. Zo krijgen voetgangers, trams en fietsers meer ruimte. De heraanleg gebeurde in vier fasen waarbij telkens een "kwart" aan de beurt was zodat het busverkeer verder kon gaan op de drie andere. Het derde kwart (aan de zijde van de café's) is net afgewerkt.


Voor het atheneum zullen na heraanleg zelfs geen bussen meer halt houden. Met de heraanleg van dit laatste "kwart" is men net begonnen. Waarschijnlijk zal eind van dit jaar de volledige Franklin Rooseveltplaats afgewerkt zijn. 


De (voorlopige) indeling van de perrons kan je bekijken via deze link.

(*) Bron: Wikipedia

Geen opmerkingen: