donderdag 3 september 2020

Permeke

Als u deze naam leest denkt u misschien spontaan aan de bibliotheek Permeke aan het De Coninckplein. Terecht want deze viert dit jaar haar vijftiende verjaardag. Maar de naam van deze bib is te danken aan Oscar Permeke die op deze plaats een garage had van 1926 tot 1982. 


Nu kennen we "Permeke Motors" aan de Jan van Rijswijcklaan. Hier regeert al meer dan 80 jaar de Permeke dynastie. In januari neemt Laurent Permeke (30) de leiding over van zijn vader Michel. Zo zet de vijfde generatie de familiezaak verder. De bedrijfsleider-in-spe zal binnenkort de eerste 100% elektrische wagen, een Mustang, voorstellen en tegen 2021 zullen er veertien elektrische modellen beschikbaar zijn.

Wat voorafging:
In 1895 vestigde de Oscar Permeke (1877-1962) zich in Antwerpen, Tolstraat 57, en startte een bedrijf in het verschromen en vernikkelen van fietsen. Naar aanleiding van het eerste autosalon in Brussel in 1910 groeide zijn liefde voor de automobiel in het algemeen en de Ford in het bijzonder. Het jaar daarop ondertekende hij een contract als Ford verdeler. Hiervoor had hij bedrijfsruimte nodig. Die kwam er aan de Meir, de Schermersstraat, de Huidevettersstraat, het Statieplein en het De Coninckplein. Deze vestiging sloot haar deuren in 1982. 



Bibliotheek Permeke
In de plaats van de garage Permeke kwam er in 2005 de stadsbibliotheek. Een overblijfsel van de garage is de helling die de bib bezoekers naar de eerste verdieping leid. Dit was ook de helling die de automobilisten moesten oprijden om naar dat verdiep te gaan.  


Bij de opening van de bib werd drie dagen gefeest, van kinderstoet tot T-dansant en academische zitting. Stadsdichter Ramsey Nasr componeerde twee  gelegenheidsgedichten die veel bijval kende.
Toenmalige burgemeester Patrik Janssen en Schepen Philip Heylen droegen voor de gelegenheid een snor. 

Voor het feestprogramma naar aanleiding van de vijftiende verjaardag klik je op: Feest in en rond de bibliotheek

(foto's archief Kugrako)

Geen opmerkingen: