donderdag 29 september 2022

Hernieuwd bezoek aan het KMSKA (verslag)


Op 26 september ging ik voor de tweede keer op bezoek in het vernieuwde museum. Het eerste dat mij opviel, is dat er op de sokkel links van de monumentale trap nog geen beeld staat (vraagteken op foto). Er was eerder bericht dat hier een nieuw beeld ging onthuld worden tijdens de officiële opening...
Vanaf nu is de ingang van het museum links van de trap. Dit is het gelijkvloers waar men normaal alleen komt voor de vestiaire. Handig want vroeger moest men hiervoor een trap af en op gaan. Voor minder mobielen niet altijd handig. Bij gebruik van een kastje moet men geen muntstuk hebben (ook handig) en er zijn geen sleutels. Het slot werkt met een cijfercode dat je naast de nr. van het kastje best goed onthoud. Tot hier de praktische aangelegenheden. 
Eenmaal op niveau 1 ziet men aan de linkse zijde een boekenwinkel/koffiehoek. Aan de rechterzijde de toegang tot het Grand café, restaurant, bar Madona. Rechtdoor loopt men zoals vroeger (tussen de twee trappen die naar het tweede verdiep leiden) naar de benedenzalen. 


Hier worden de bezoekers verwelkomt door Pierre Alechinsky (Brussel 1927), althans door zijn werk "De laatste dag" (1964). 


Aan de linkse zijde de toegang naar de Ensor zaal. Eén van de schoonste schatten van het KMSKA is de Ensor collectie, de grootste ter wereld. Een goudmijn! James Ensor ging de geschiedenis in als de schilder van maskers. Maar hij is zo veel meer dan dat.


Rechts, nog meer Modernen, het merendeel van de museumverzameling (36%) is namelijk geschilderd, getekend, gebeeldhouwd in de 19de eeuw. Zeer uiteenlopende stijlen hier, zoals hieronder afgebeeld.


Uiterst links en rechts zijn er nog zalen voor tijdelijke tentoonstellingen. Momenteel lopen er twee expo's:  "Kosmorama" is een boeiende reis van het 19de-eeuwse Londen naar het hedendaagse Shanghai door Beeldend kunstenaar Ives Maes. In "The making of" Herbeleeft men de schoonste momenten uit de geschiedenis van het KMSKA en de meest spectaculaire renovatie.

Het is inmiddels 17 uur en men verzoekt mij mijn bezoek af te ronden. Dan maar naar de Madona, denk ik, maar ook deze sluit om 17 uur. De openingsuren van het M hka, het andere museum van de Vlaamse Gemeenschap, is open tot 18 uur. Hier is dat alleen op weekenddagen. Op donderdagen zijn beide musea open tot 21 uur.

Volgende week: Prentenkabinet, Sculptuur en Schetsen.

kmska.be/nl


  


Geen opmerkingen: