woensdag 5 oktober 2022

De afvaart van de Belgica, 125 jaar geleden

Naar aanleiding van de 125ste verjaardag van de afvaart van Adrien de Gerlache met de Belgica kwam er een biografie van deze poolreiziger uit bij uitgeverij Davidsfonds.

Adrien Victor Joseph baron de Gerlache de Gomery was een Belgische ontdekkings-reiziger en officier in de Belgische Koninklijke Marine. Hij leidde de Belgische Antarctische expeditie van 1897-1899. Zijn gezelschap was het eerste dat overwinterde in het zuidpoolgebied. Wikipedia


Auteur Jozef Verlinden (1952) beschrijft het leven van Adrien De Gelache in een boek van 589 pagina's onderverdeeld in 53 hoofdstukken. De lezer beleefd de strijd die De Gerlache steeds weer moest voeren om middelen te vinden om zijn plannen ten uitvoer te brengen. Hoe hij gedwarsboomd werd door hoog geplaatsten die hem zijn bekendheid niet gunden. Deze biografie onthuld ook dat De Gerlache veel meer was dan zeeman en poolreiziger. 

Naast promotor van de wetenschappen was hij getalenteerd schrijver, commissaris en bestuurder bij verschillende rederijen, diplomaat, politicus en kunstkenner. Verder ontwierp hij het poolschip Endurance en het schoolschip Mercator. Bovendien ligt hij aan de basis van de Hogere Zeevaartschool aan het Noordkasteel dat in 1932 is opengesteld. 

Naast de biografie van Adrien De Gerlache geeft het boek ook inzicht in het verhaal van het poolschip Belgica. Deze is verschillende keren van eigenaar veranderd, en tijdens de Tweede Wereldoorlog tot zinken gebracht. Ook worden andere ontdekkingsreizigers aangehaald, wat het boek onnodig langdradig maakt.



In 2020 verscheen bij uitgeverij Vrijdag  "Het Tij Hoog, De Maan Blauw" van Jolien Janzing. 
Deze roman gaat ook over Adrien De Gerlache en zijn expeditie naar Antarctica. Meer bepaald wat LĂ©onie Osterrieth, een rijke weduwe, betekende voor de ontdekkingsreiziger. 


Geen opmerkingen: