vrijdag 21 oktober 2022

Jacques De Weerdt, mysterieuze architect die de Antwerpse wijk Zurenborg mee vorm gaf

Jacques De Weerdt (1867-1942) is actief geweest in Antwerpen en wordt beschouwd als een laatbloeier binnen de Antwerpse art nouveau. Nadat hij zijn opleiding aan de Mechelse academie volbrengt (1880), gaat hij aan de slag als tekenaar bij de staatsspoorwegen. De Weerdts eerste ontwerpen doen hem niet onderscheiden van de massa. Het is pas met zijn eigen huis in Vlaamse neorenaissance stijl (Antwerpen, Arthur Sterckstraat 10) dat hij zich in 1897 doet opmerken. Lees verder (foto: Eerste eigen woning door de architect Jacques De Weerdt, Arthur Sterckstraat 10. Inventaris Onroerend  Erfgoed.

Naar aanleiding van de 80ste verjaardag van het overlijden van de architect schreef Alex Elaut (foto), stadsgids, auteur en erfgoedkenner van de stad Antwerpen, een boek over de Antwerpse art nouveau en belle epoque architect.  Elaut is niet aan zijn proefstuk toe, eerder verscheen al het herdenkingsboek over architect Jules Hofman. Ook is hij auteur of co-auteur van meerdere publicaties.

Het rijk geïllustreerd boek (120 pagina's) is voorgesteld in het huis "Quinten Matsys" (Cogels-Osylei 80 - 1904) dat Jacques De Weerdt ontwierp in opdracht van de familie Forton. Na diverse eigenaars is het sinds 2019 in bezit van mevrouw De Roover die het interieur een volledige opknapbeurt gaf, met respect voor de nog authentieke elementen. 

Detail interieur

Deze publicatie is onontbeerlijk hebbeding voor zij die van erfgoed en architectuur houden. Te koop bij Eric Toonen in de Kloosterstraat voor € 28.

Geen opmerkingen: