donderdag 11 mei 2023

Beïnvloeders in de tijd van de barok

Nog tot en met november loop het stadsfestival "Barokke Influencers". Deze toont de invloed van de barok en de centrale rol die de jezuïeten in Antwerpen hebben gespeeld. Het is een initiatief van de Stichting Jezuïetenerfgoed. Deze Stichting werd opgericht door de Universiteit Antwerpen en het UCSIA. De Stichting legt zich toe op de wetenschappelijke en maatschappelijke valorisatie van het roerend materieel erfgoed van de jezuïeten in Antwerpen en daarbuiten.


Hoofdrolspeler is de Sint-Carolus Borromeuskerk, of Jezuïetenkerk. Hierboven de façade van de Jezuïtenkerk door Franz Ertinger. Een van de weinige bewaarde afbeeldingen van de gevel zoals die eruitzag vóór de brand. In de gaanderijen van de Sint-Carolus Borromeuskerk kan men nu op ontdekking gaan naar het Antwerpen van de 17de eeuw.


In de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience ontdek je het ware verhaal van de Nottebohmzaal. Op deze plek bevond zich in de 17de eeuw het gebouw de Sodaliteit, een broederschap waar ook Peter Paul Rubens, Antoon van Dyck en heel wat andere Antwerpse barokkunstenaars lid van waren. Via een aanraakscherm kan men de details van het voormalig interieur van barokke kapel van de Bovensodaliteit (foto) bekijken.


In het Museum Snijders&Rockoxhuis staat de bekendste Antwerpse barokschilder en barokke in­fluencer centraal: Peter Paul Rubens.

Aanleunend aan dit festival zijn de expo's "De Pelgrim" in het KMSKA en "Zoek- Stadion Antwerpen (re-)actief" in het Havenhuis.

Tevens zijn er lezingen, gespreksavonden, wandelingen, concerten en rondleidingen. alle info kan men vinden op: barokkeinfluencers.be.

Bekijk ook de video's op YouTube

Geen opmerkingen: