dinsdag 13 juni 2023

150 jaar oud erfgoed in ere hersteld


Op 12 juni 2023 werd het gerechtsgebouw aan de Britselei 55 in Antwerpen officieel heropend in aanwezigheid van minister van Justitie, Vincent Van Quickenborne, staatssecretaris voor de Regie der Gebouwen, Mathieu Michel, en burgemeester van Antwerpen, Bart De Wever. 


De afgelopen 3 jaar werd het monumentale gebouw in opdracht van de Regie der Gebouwen grondig gerestaureerd en gerenoveerd. Het gebouw voldoet nu aan alle hedendaagse eisen van een gerechtsgebouw (veiligheid, comfort, energiezuinigheid,…), maar tegelijkertijd werd het oorspronkelijke ontwerp van architect Lode Baeckelmans in ere hersteld. 


Een belangrijke ingreep was het wegnemen van de in de jaren ‘30 toegevoegde koepel boven de griffie. Hierdoor werd de historische binnenkoer in ere hersteld en kan het daglicht opnieuw de onderste bouwlagen bereiken. De doorwaadbare binnenkoer is een kwalitatieve buitenruimte tussen de wandelzaal en de monumentale traphal langs de Stockmansstraat. 


De indrukwekkende voormalige assisenzaal heeft een tweede bestemming gekregen als een veelzijdige, plechtige zittingszaal. Om deze transformatie mogelijk te maken, werd een eigentijds meubelstuk ontworpen dat de authentieke sfeer van de ruimte versterkt en verrijkt.


Vanaf september 2023 zullen de assisenzaken terug plaatsvinden aan de Britselei. Daarna zullen de diensten van het hof van beroep, arbeidshof en parket-generaal progressief hun intrek nemen in het gebouw. Deze rechtbanken zijn momenteel gevestigd aan de Waalsekaai in Antwerpen, met uitzondering van het Assisenhof dat zich momenteel in het Justitiepaleis aan de Bolivarplaats bevindt.

1 opmerking:

carla Boerjan zei

Jean marie,
ik ga daar eens binnenlopen tijdens de openingsuren en misschien komen er wel rondleidingen.Zo te zien is de renovatie geslaagd. En de St Andrieskerk staat ook nog op mijn agenda in juli of augustus.De tt in de zwarte panter gaat mij niet meer lukken