donderdag 14 december 2023

Van crabbelinge tot carton, van Bruegel tot Rubens.


In het Museum Plantin-Moretus is er nog tot 18 februari 2024 een tijdelijke tentoonstelling: "Van crabbelinge tot carton, tekeningen van Bruegel tot Rubens".  Hierbij plaatst het Museum Plantin-Moretus zijn topstukken, en deze van collega-instellingen in Vlaanderen, internationaal in de kijker. Deze expo toont de 85 mooiste oude tekeningen uit Vlaamse collecties. Samen geven ze een verbluffend overzicht van wie, waarom en hoe men in de 16de en 17de eeuw in onze contreien tekende.


De Vlaamse overheid plaatste in 2020 en 2021 een groot aantal 16de en 17de eeuwse prenten en tekeningen op de topstukkenlijst. Het gaat om zeldzame topstukken van Bruegel, Rubens, Van Dyck, Jordaens, Otto van Veen, Jan Fijt en andere kunstenaars. Het museum Plantin-Moretus grijpt deze topstuk-erkenning aan om haar unieke tekeningencollectie in de schijnwerpers te plaatsen. Ze pakt uit met een overzichtstentoonstelling die illustreert wie, waarom en hoe men in de 16de en 17de eeuw bij ons tekende.


In 7 zalen wordt de bezoeker uitgedaagd om voorbij het afgebeelde onderwerp te kijken naar het doel dat de tekeningen dienden, en waarom de kunstenaar daarbij koos voor bepaalde materialen, technieken, formaat en afmetingen.

Foto's: Dries Luyten - Van crabbelinge tot carton

Geen opmerkingen: