zondag 24 maart 2024

Een van de stemmigste binnenpleintjes van de stad


De Sint-Nicolaasplaats is een van de stemmigste binnenpleintjes van de stad, omgeven door enkele oude huizen en een Sint-Nikolaaskapel. In het midden een beeld van Sint-Nikolaas uit 1710. Het gaat om de heilige Nicolaas van Myra, de patroonheilige van de meerseniers (schoenlappers, kleermakers, tinnegieters, kruideniers). 

In 1958-1968 werd het gebouwencomplex op initiatief van de Commissie voor Openbare Onderstand grondig gerenoveerd. 

In de Sint-Nicolaaskapel was er tot 2016 het Poppentheater Van Campen gevestigd. 

In het voormalig godshuis van het gilde der meerseniers (achteraan), gesticht in 1422 voor de opvang van behoeftige, bejaarde of zieke leden, was tot 1 maart 2023 het dienstencentrum de Meercenier gevestigd. Op last van de brandweer is deze gesloten. Zij kwamen plots tot de vaststelling dat de brandweerwagens hier niet binnen konden...

Toneel gezelschappen Noordtheater (links) en De Violieren (rechts) zijn hier nog gevestigd.

Eveneens opvallend is het pand "Den Beulebak", waarin Hugo De Beul zijn liefde voor kunst, antiek en theater met zoveel mogelijk anderen wil delen. Het is een 16de-eeuws pand, sommigen beweren dat hier de stadsbeul zou gewoond hebben, maar dit is een legende. 


Hugo De Beul is een verwoed verzamelaar en toont boven zijn cultureel centrum een grote collectie verzamelobjecten over Hendrik Conscience, de wereldtentoonstellingen, oude strijkijzers en veel meer. Deze collecties zijn gratis in groep te bezichtigen. 

Mocht u, geachte lezer, hiervoor belangstelling hebben dan wil ik dit graag organiseren. Hiervoor heb ik een optie voor vrijdag 26 april om 15 uur. Laat het maar weten via antwerpen.verkenner@gmail.com

Geen opmerkingen: