vrijdag 7 juni 2024

Stadskroniek "Het Oud Arsenaal"

In de reeks "Stadskronieken" verscheen onlangs "Het Oud Arsenaal". Het brengt het verhaal van een gelijknamig  honderdjarig café aan de Maria Pijpelincxstraat. Al zou de herberg wel eens meer dan tweehonderd jaar oud kunnen zijn. Het café wordt, volgens de inventaris van het historisch erfgoed, sinds 1924 uitgebaat in een begin-19de-eeuws, neoclassicistisch pand. Steph Erauw (huidige uitbater) heeft dit ook gelezen in een boek van Amand De Latin, spijtig dat er niet bijstaat welke boek het is.  Toen hete de zaak Het Sterreken.

Het boek beschrijft de stamboom van de familie Erauw. Deze gaat terug tot 1622, ze komen uit de streek van Wetteren en Geraardsbergen. Maurice Erauw (grootvader van huidige uitbater) nam Het Sterreken over in 1924 en herdoopte deze in Oud Arsenaal. De naam komt van het Arsenaalplein, verdwenen plein waar nu de Stadsschouwburg staat.


De tweede generatie, Hilaire en Maria, was actief tussen 1952 en 1992. In de jaren zestig wilde het stadsbestuur de huizen aan de Maria Pijpelincxstraat slopen om een brede toegangsweg te vormen tussen de Meir en de Frankrijklei. Dit zou het einde van Het Oud Arsenaal betekenen. Daar is gelukkig niets van gekomen. 

Steph en Lucia zijn de huidige, derde generatie uitbaters. Ook zei hebben hun crisis momentje. Doordat er in 2014 een rookverbod in de cafés komt, ziet Steph het niet meer zitten. Maar na rijp beraad overtuigd Lucia Steph om toch door te gaan, al zal het café vanaf dan gesloten zijn op maandag en dinsdag, de omzet daalt tijdelijk met 15%. 

Als alles meezit zou er eventueel de vierde generatie over een tweetal jaren aantreden, want Steph en Lucia willen stilaan stoppen. Of het zover komt is nog een groot vraagteken. 

Het 125 bladzijde tellend boek bevat naast heel wat foto's nog massa veel anekdotes, teveel om hier een naslag van te geven. Te bekomen in de Stadswinkel voor 10 eurto.

antwerpen.be/stadskronieken  

Geen opmerkingen: