vrijdag 13 september 2024

17de -eeuwse siervaas in ere hersteld

Op de site van het KMSKA is er een iconische siervaas uit de 16de-eeuwse Antwerpse citadel terug ingehuldigd in aanwezigheid van Burgemeester Bart De Wever. De vaas bevond zich vanaf de 17de eeuw pal in het midden van het vijfhoekige bouwwerk, op de plaats waar voordien het standbeeld van de hertog van Alva stond. Ze is 116 cm hoog en heeft een diameter van 92 cm en staat nu op een voetstuk gemaakt in blauwe hardsteen. Op deze manier komt een belangrijk stuk Antwerpse geschiedenis opnieuw onder de aandacht van de Antwerpenaren en bezoekers. Omdat het KMSKA nabij het middelpunt van de voormalige citadel ligt, is het een uitgelezen plek om de herinnering aan de citadel te duiden. Het sluit ook aan op de beeldengroep van Willem van Oranje en Filips van Marnix van Sint-Aldegonde en de Zeventien ProvinciĆ«n in de achtertuin van het museum. 

Burgemeester Bart De Wever: “De Zuidcitadel bepaalde eeuwenlang het uitzicht van onze stad. De gehate dwangburcht symboliseerde tijdens de Opstand in de zestiende eeuw hoe onze stedelijke vrijheden en tolerantie door de Spaanse overheersers werd beknot. Maar vanaf de zeventiende eeuw ontdooide de relatie met de militaire gouverneurs die er vertoefden. Velen van hen steunden actief de Antwerpse kunsten en lieten fraaie kunstschatten achter. In de negentiende eeuw was het militaire belang van de Zuidcitadel uitgespeeld en kon de reusachtige site plaatsmaken voor een nieuwbouwwijk die naar toenmalige normen bijzonder vooruitstrevend was. De unieke mix tussen wonen, goed leven, cultuur en handel bepaalt het karakter van het Zuid tot op vandaag. Ik ben enorm verheugd dat de siervaas van de citadel ons voortaan blijft herinneren aan die roemrijke voorgeschiedenis van de Zuidwijk, als een van de weinige bovengrondse overblijfselen van de citadel.” 


In de kelder van het bedrijf Konhef, aan de Gijzelaarstraat, is er een ondergronds overblijfsel van de citadelmuur. De zaakvoerder hiervan zou aan de basis liggen van het initiatief om deze siervaas terug te brengen naar de oorspronkelijke plaats. Lees ook : Stukje buitenmuur van de voormalige citadel 

Meer informatie over de geschiedenis van de citadel is te lezen op: antwerpenmorgen.be

Geen opmerkingen: