donderdag 5 april 2018

Het Letterenhuis en het literair archief van Hugo Claus


Sinds 2015 beheert het Letterenhuis het uitzonderlijke en unieke literair archief van Hugo Claus (1929-2008). De nalatenschap van Claus bevat handschriften, dagboeken en losse dagboeknotities, correspondentie, dossiers rond markante gebeurtenissen en een omvangrijke collectie foto’s. Dankzij het Erfgoedfonds van de Koning Boudewijnstichting kon het Letterenhuis dit archief verwerven.


Achter vele maskers



Tien jaar na zijn overlijden herdenkt het Antwerpse Letterenhuis, deze literaire duizendpoot met de tentoonstelling “Hugo Claus. Achter vele maskers”. Curator Hilde Van Mieghem maakte een eigenzinnige keuze uit het enorme literaire archief van Claus.
Een expositie over leven en werk van een Belgische auteur met internationale allure. De tentoonstelling belicht het werk én de mens Hugo Claus een schrijver en beeldend kunstenaar die ervan hield een mistgordijn rond zich op te trekken en de realiteit naar eigen inzicht vorm te geven.
De bezoeker ontdekt (opnieuw) de rijkdom en veelzijdigheid van het werk van Hugo Claus en beleeft zijn niet aflatende inspiratie, zijn taalvirtuositeit en zijn precieuze en indrukwekkende manuscripten, die hij vaak zelf illustreerde. Vang een glimp op van de man achter de vele maskers op de expo die t.e.m. zondag 1 juli 2018 te bezichtigen is in het Letterenhuis.


Naast een boekentijdlijn van 1947 tot 2004 (m.m.v. het Antiquariaat De Slegte, de Erfgoedbibliotheek en Georges Wildemeersch) ontdekt de bezoeker het literair maar ook het liefdesleven van Hugo Claus, die blijkbaar niet veel nodig had om een relatie te beginnen…
Meer info op www.letterenhuis.be  

Geen opmerkingen: