vrijdag 8 juni 2018

Sanguine/Bloedrood


Foto achteraan links: Caravaggio, La Flagellazione di Cristo (1607-1608). Op het voorplan v.l.n.r. Carla Arocha & Stéphane Schraenen, Circa Tabac (2007) - Johann Georg Pinsel, Our lady (1758) & St. John the Apostle (1758) - Francisco de Zubaràn, The Martyrdom of Saint Sebastian (ca 1650-55). Achteraan rechts het bedekt beeld van Franciscus Gijsbrechts, Vanitas (17de eeuw) dat niet gefotografeerd mag worden. (Klik op de foto voor vergroting)

Tijdens het culturele stadsfestival Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert plaatst curator Luc Tuymans de geest van de barokmeesters tegenover de visie van hedendaagse topkunstenaars. De tentoonstelling Sanguine/ Bloedrood wil de bezoeker overweldigen door sleutelwerken uit de barok in dialoog te plaatsen met werk van klassieke hedendaagse meesters, aangevuld met nieuw werk van hedendaagse sterren. Sanguine/Bloedrood is een visueel weelderige en uitdagende tentoonstelling die oude meesters binnen brengt in de experimentele ruimten van hedendaagse kunst.
De term 'barok' blijft iets van zijn oorspronkelijke negatieve lading hebben - overdrijving en mateloosheid - maar suggereert tegelijk iets spannends, iets onvatbaars. Tuymans laat alle stof van de term wegwaaien, en gaat terug naar de intensiteit van het beeld. Als tentoonstellingstitel koos hij het evocatieve, poëtische Sanguine/ Bloedrood - als een energiestroom van leven en dood.
Luc Tuymans kiest om de tentoonstelling niet op te bouwen als een kunsthistorisch, canoniek overzicht, maar volgens een geheel eigen invulling die bewust gaten laat. Het is de 'blik van een maker die naar andere makers kijkt. Curator: Luc Tuymans (Bron bezoekersfolder)

Inde andere zalen van het M hka zijn ook nieuwe tentoonstellingen te zien. Raadpleeg hiervoor hun website. 
 
Five Car Stud in een unieke en eenmalige presentatie getoond in een koepeltent op de Gedempte Zuiderdokken. Over de inhoud zeg ik niets, dat moeten jullie zelf gaan bekijken. Opgelet: minderjarigen enkel toegelaten mits het bijzijn van een volwassene.

Meer details via www.muhka.be

Geen opmerkingen: