vrijdag 13 juli 2018

Adriaan Raemdonck kreeg Ereteken van de Vlaamse Gemeenschap


In aanloop naar de 50steverjaardag van de opening van de Galerie De Zwarte Panter ontving
Adriaan Raemdonck vorige week het Ereteken van de Vlaamse Gemeenschap.
Vanaf 6 december zal Adriaan Raemdonck kunstenaarsboeken die hij in de loop van de jaren realiseerde in de historische Nottebohmzaal tonen.
Gedurende vijf weken wordt een selectie van deze kunstenaarsboeken gepresenteerd. Het zijn stuk voor stuk edities waarin tekst naast beeld een complementair verhaal vertellen. Affiches van de galerie brengen de oude expo’s opnieuw tot leven. Tijdens toonsessies zal Adriaan Raemdonck bezoekers ontvangen en vertellen over ‘zijn galerie’.
Adriaan Raemdonck (°1945) opende op 5 december 1968 de galerie De Zwarte Panter op de hoek van de Wisselstraat en de Oude Beurs. Sinds 2 oktober 1970 is de galerie ondergebracht in de Hoogstraat: in een historische site met middeleeuwse kapel. Nu, bijna vijftig jaar later, is De Zwarte Panter een gevestigde naam in zowel het Vlaamse, het Belgische en ook Europese galerielandschap. Het is een plaats waar beeldende kunstenaars, muzikanten, schrijvers, curatoren, journalisten, verzamelaars, kunstliefhebbers elkaar treffen. Voor de jubileumtentoonstelling Schilders en Schrijvers – Vijftig jaar de
Als voorzitter van de FEAGA (Federation of European Art Galleries Association) ijvert hij via overleg en lobbywerk om de kunsthandel wat te democratiseren. Geen wonder dat hij dan ook meerdere onderscheidingen kreeg. In 2008 werd hij benoemd tot ridder in de Kroonorde en een jaar later ontving hij de Parnassusprijs. In 2011 kreeg Adriaan Raemdonck de Cultuurprijs 2011 van de provincie Antwerpen en in 2016 reikte de heer Sven Gatz, Vlaams minister van cultuur, media, jeugd en Brussel, hem het ereteken van Officier in de Orde van Leopold II uit omwille van zijn culturele verdiensten en ondernemerschap
In de Nottebohmzaal van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience zal een confrontatie tussen een oude en nieuwe generatie schilders en schrijvers in boekvorm voorgesteld worden. Er zullen rondleidingen georganiseerd worden met als gids Adriaan Raemdonck zelf en enkele kunstenaars die met hem samenwerken.
Foto: Adriaan Raemdonck in de Nottebohmzaal, omringd door kunstenaarsboeken: Victoriano Moreno. Adriaan Raemdonck en echtgenote: Kugrako archief.

Geen opmerkingen: