donderdag 12 juli 2018

Herdenking Guldensporenslag


Traditioneel herdenken we in Vlaanderen de Guldensporenslag uit 1302 op 11 juli. Nu verbasterd tot “11 juli viering” of “Vlaanderen Feest” waardoor de jongste onder ons wel naar de optredens gaan maar niet weten waarvoor deze georganiseerd worden. Dat de Fransen het van de Belgen wonnen tijdens het WK 2018 zullen ze wel onthouden, maar dat de Fransen in 1302 het onderspit moesten delven weten ze niet (meer) …
De traditie wil dat het Antwerps stadsbestuur hiervoor een hulde houdt op de begraafplaats Schoonselhof. Tot 2002 werden er meerdere Vlaamse prominenten betrokken bij deze hulde. Nadien (bij het aantreden van Patrick Janssens als burgemeester) slechts één. Dit jaar koos men voor Camille Huysmans.

Camille Huysmans (Bilzen, 1871 - Antwerpen, 1968)

Geboren als Camiel Hansen was Huysmans een Belgisch journalist en politicus voor de BWP / BSP. Hij had een zeer gevuld leven als leerkracht en politicus. Ik beperk mij hier tot de hoogtepunten uit zijn Antwerpse levensloop.
In 1921 werd Huysmans schepen van Onderwijs, van 1933 tot 1940 en van 1944 tot 1949 was hij burgemeester van Antwerpen. Onder zijn impuls werd het Noordkasteel in 1935 tot een ontspan-ningsgebied omgevormd. Toen hij in 1965 wegens zijn leeftijd niet meer op de BSP-lijst werd gezet, kwam hij te Antwerpen met een socialistische scheurlijst op en sleepte 14,937 voorkeurstemmen in de wacht. Hij werd echter niet herkozen en stapte op zijn vieren negentigste noodgedwongen uit de politiek.
In 1969 besliste het Antwerps College om de Kolonielaan om te vormen tot Camille Huysmanslaan.
In 1981 werd een bronzen standbeeld ingehuldigd in het Koning Albertpark, vlakbij de voormalige woning van Huysmans op de Belgiëlei. Het standbeeld (3,2 m hoog) toont Camille Huysmans ten voeten uit, en is opgesteld op een hardstenen sokkel (2,5 m hoog). Het beeld is gesigneerd en gedateerd "IANCHELEVICI 1970".
Omdat tramsporen verlegd werden, moest gezocht worden naar een nieuwe locatie voor het standbeeld. In 1996 kreeg het beeld zijn huidige locatie op de middenberm van de naar hem genoemde brede centrale straat in de tentoonstellingswijk.
Eerder dit jaar, vijftig jaar na het overlijden van de voormalig politicus, liet de stad het grafmonument restaureren en overhandigde het peterschap van zijn grafmonument aan de stichting Wetenschappelijk Onderzoek Camille Huysmans.

Geen opmerkingen: