vrijdag 24 mei 2019

De Kiekeboes in 't stad



In 1984 zette de Antwerpse Snorrenclub de Kiekeboes in de bloemetjes: Marcel Kiekeboe werd uitgeroepen tot ‘Snor van het jaar’. Een exclusieve eretitel waar menig snordrager hem nog altijd om benijdt. En ook Merho, de geestelijke vader van Marcel Kiekeboe, toonde zich gevleid. Om de onderscheiding te vieren bedacht hij een avontuur in Antwerpen, de stad waarin hij zelf is opgegroeid. ‘De snor van Kiekeboe’ werd een klassieker uit de reeks.
Marcel Kiekeboe wordt door de Antwerpse Snorrenclub tot "Snor van het Jaar" gekozen. Maar dan wordt zijn snor voor de helft gestolen. Kiekeboe gaat op zoek naar de dader en zijn halve snor. Hij ontmoet heel wat bekende Antwerpse snorrendragers.
Later belanden de Kiekeboes opnieuw in de Scheldestad voor het verhaal ‘Wie A zegt’. Als er in Antwerpen drie mensen een voor een verdwijnen, krijgt Van de Kasseien het benauwd. Zal hij nummer vier worden? Heel lang geleden was hij immers betrokken bij een onfrisse zaak. Waarom zint een Indische diamantair na al die jaren nog op wraak? En wat is hierbij de rol van een oude schilder? Zoals gewoonlijk aan Marcel Kiekeboe de eer om de kastanjes uit het vuur te halen. Gelukkig zijn Charlotte, Fanny en Nopel in de buurt...


Beide verhalen zijn nu gebundeld in ‘De Kiekeboes in ’t Stad’. In dit extra dikke album worden die twee Antwerpse verhalen voor het eerst gebundeld, aangevuld met een reeks prachtige, nog nooit gepubliceerde potloodtekeningen die Merho maakte van de Kiekeboes bij verschillende bekende Antwerpse locaties.


De Standaard Uitgeverij Strips toont in de inkom- en trappenhal van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience nooit eerder gepubliceerde potloodtekeningen die Merho maakte van de Kiekeboes bij verschillende bekende Antwerpse locaties.

Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience nog tot en met 12 juni. Vrij toegankelijk tijdens de openingsuren van de leeszaal. (maandag, dinsdag en donderdag: 9 tot 18 uur, woensdag: 9 tot 20 uur, vrijdag: 9 tot 17 uur, zaterdag: 9 tot 13 uur)

Geen opmerkingen: