dinsdag 7 mei 2019

Jarige DIVA,



Het Museum voor Edelsmeedkunst, Juwelen en Diamant, kortweg DIVA, was op 4 mei jarig.


Sinds 2 mei vervoegden twee prachtstukken, van twee Belgische top juweliers, de collectie. 
Enerzijds een armband van Charles Buls en anderzijds een broche van Oscar Massin. Beide stukken zijn dankzij de Koning Boudewijnstichting in bruikleen.


Naar aanleiding van de eerste verjaardag waren er workshops diamantslijpen en juweelontwerp, stadswandelingen in De Gouden Straatjes én trakteerde DIVA met vijf diamanten. Iedere bezoeker kreeg bij een betalend bezoek de kans om een van de vijf diamanten te winnen.

Verwacht
Heb jij een hart voor diamantair erfgoed? Op zaterdag 18 mei organiseren DIVA, Briljante Kempen en hun partners een ontmoetingsmoment. Erfgoedexperten en andere experten uit de diamantsector komen aan het woord. Een ideale gelegenheid om bij te leren over diamantair erfgoed.

Exact 100 jaar geleden ontstond het briljantslijpsel. Om dit jubileum te vieren organiseert AWDC op 27 mei een straatfeest waar 57 mensen samen aan één diamant zullen slijpen.

Wil jij eens een diamant slijpen? Op zaterdag 1 juni, vanaf 14 uur, kan je aan de slag in een pop-up slijpatelier voor de deur van het museum op de Suikerrui.

Nog tot 15 juni 2019 presenteert DIVA een uitzonderlijke reeks 18de-eeuwse juweelontwerpen samen met een prentenalbum in de leeszaal van het museum. In 2018 kocht DIVA een album met ornamentprenten van juwelier L. Vander Cruycen. Dankzij de Koning Boudewijnstichting verwierf DIVA ook een reeks uitzonderlijke ontwerptekeningen voor juwelen toegeschreven aan L. Vander Cruycen. Een selectie uit deze twee aanwinsten wordt voor het eerst aan het publiek getoond.

Van 13 september 2019 tot 16 februari 2020 loopt de expo “Wonderkamer II Wouters & Hendrix”.

Nieuwe directeur
Vanaf 15 juli 2019 wordt Eva Olde Monnikhof (°1979) de nieuwe (derde) directeur van DIVA. Ze maakt de overstap als directeur van Atelier van Lieshout en Stichting AVL Mundo te Rotterdam naar het nieuwe diamantmuseum in Antwerpen. Daarvoor werkte ze voor het Stedelijk Museum Amsterdam, waar ze hoofdverantwoordelijke was voor de fondsenwerving uit de zakelijke markt.

Geen opmerkingen: