dinsdag 14 mei 2019

Gils - Van Ostaijen - Gils



Naar aanleiding van het Letterenhuisfestival opende in het Antiquariaat Demian een tentoonstelling met centraal een uniek document uit de nalatenschap van schrijver Gust Gils (1924-2002). In 1953 verscheen het debuut van dichter Gust Gils, Partituur voor Vinderbloemigen, en in 1954 stond hij mee aan de wieg van het Vlaamse, experimentele tijdschrift Gard Sivik, vernoemd naar het gelijknamige jazz-café in Antwerpen.


René Franken, oprichter van het antiquariaat, ontdekte namelijk in deze nalatenschap een dagboek van René Gils (1897-1963).


De getuigenissen die opgetekend zijn in dit document zijn bijzonder omdat René Gils samen met Paul Van Ostaijen op het stadhuis werkten en van daar uit getuigden van het dagelijks leven tijdens de eerste wereldoorlog in Antwerpen.


Tijdens de openingsdag las acteur, regisseur Koen De Sutter voor uit het dagboek.


Demian is een antiquariaat en uitgeverij in Antwerpen. De boekhandel werd in 1992 opgericht door René Franken. Demian is vanaf 1998 ook een uitgeverij van zowel reguliere als bibliofiele publicaties. De winkel begon in de Wolstraat en bevindt zich sinds 2010 aan het Hendrik Conscienceplein 16/18. Het gebouw deelt een raam met de monumentale Sint-Carolus Borromeuskerk. Demian functioneert als een ontmoetingsplaats voor schrijvers en kunstenaars.


Geen opmerkingen: