dinsdag 18 juni 2019

Operatunnel, -parking, -tramhalte

Loopt u even mee?

Middenberm van de Frankrijklei ter hoogte van de Maria-Theresialei. Bovengronds rijd in 't najaar tram 1 van de Bolivarplaats naar het Luchtbal. Naast de middenberm rijd het autoverkeer de tunnel in. 


De "lichtput", het nieuwe paviljoen op de hoek van de De Keyserlei en het Operaplein, vormt de centrale toegang tot het vernieuwde premetrostation. De kleur is gekozen om op te vallen!!!


Het paviljoen is zo'n 24 meter breed en 18 meter diep. Dankzij verschillende (rol)trappen en liften die zich doorheen het hele premetrostation bevinden, zijn alle perrons voor iedereen toegankelijk.  


Rechts is de zwevende rijbaan van de tunnel, door het matglas is de parking zichtbaar. Deze biedt in totaal plaats aan 350 auto's. Links parking balkon op niveau -1 met rode borstwering (verwijzing naar rode stoeltjes in de opera), midden parking niveau -2. 


De zuidelijke flank van het Kipdorp­bas­tion, een derde van de 90 meter lange Kipdorp­brug en 75 meter van de stadsmuur van de 16de eeuwse Spaanse Omwalling blijven zichtbaar voor het publiek.  De nieuwe autotun­nels van de ItaliĆ«lei lopen deels door de pijlers van de histori­sche Kipdorp­brug.


Via een speciale trambrug zal de tram over de archeo­lo­gi­sche site rijden, en ook vanuit de autotunnel zullen delen zichtbaar zijn. Op dit kruispunt kunnen de trams alle kanten uit. 


De noordelijke tunnelmonden zijn tussen de Rooseveltplaats en de Violierstraat.  


Op de Leien komen er 4 nieuwe haltes bij: Operap­lein (foto), Kipdorp, Paarden­markt en Noorder­plaats.

Nu nog even geduld in 't najaar kan men dit allemaal eens gaan bekijken.

Meer details op www.noorderlijn.be  

Geen opmerkingen: