zondag 25 augustus 2019

Hemiksem, Sint-Bernardusabdij



De Sint-Bernardusabdijvan Hemiksem (provincie Antwerpen) was een cisterciënzerabdij, gesticht in 1243, die opgeheven werd tijdens de Franse Revolutie. De gebouwen zijn nu eigendom van de gemeente Hemiksem.


Sinds 1973 is het gebouw beschermd, en werd door de gemeente aangekocht in 1988. Na een restauratie van de west- en oostvleugels bevinden er zich nu een administratief centrum en serviceflats.


In de noordvleugel bevindt zich het heemkundig museum. De afbeelding op het linker tegelwerk is voor Antwerpenaren een bekend zicht. 


In de zuidvleugel is café “Kraby Bay” gevestigd. Deze gevel is ook aan restauratie toe. Voor de 750ste verjaardag van de abdij, in 1996, brachten zij 2 bieren op de markt, een blonde tripel van 9% alc vol en een dubbele van 8% alc vol. Deze gelegenheidsbieren werden zeer gesmaakt door het publiek. In tussentijd werd ook nog een Triple van 7,5% alc vol , in kruikvorm, op de markt gezet.
De Abdij is eenvoudig te bereiken met bus 14, de eindhalte is op 5 minuten wandelen.


1 opmerking:

magda zei

abdij is ook te bereiken met de waterbus , na de halte nog 10 minuutjes stappen ,'t is misschien eens iets anders dan met de bus, Magda