maandag 19 augustus 2019

STREEKFOODFESTIVAL


Als je afgelopen weekend naar de Groenplaats ging kon je er niet naast kijken, een groot plakkaat vermelde “STREEKFOODFESTIVAL”. Een Nederlands/Engelse tongbreker. Het bleek een onderdeel te zijn van een stadsfestival onder de naam “Bollekesfeesten”.


Ik herinner mij een promotiestunt van de brouwerij De Koninck, toen nog onder beheer van de familie Van Den Bogaert (foto). Op de Grote Markt stonden in 2006 vaten met parasols waaronder men (al dan niet gratis) het typisch Antwerps gerstenat kon drinken in glazen “Bollekes”, puur en zonder tralala.
Sindsdien is, onder impuls van stadsmanager Patrick Janssens, dit initiatief ingepikt en omgezet tot een groot stadsfestival waar het “Bolleke” nog maar een kleine rol krijgt. Gisteren zocht ik naar een Bolleke op de Groenplaats maar behalve op affiches kon ik het niet vinden. Bieren van de brouwerij De Koninck en 3 andere brouwerijen werden getapt in plastieken bekers.



Moortgat,of moordgat?
Ter gelegenheid van de Bollekesfeesten 2019 wilde de brouwerij Moortgat uitpakken met een marketingstunt: De naam “De Koninck” zou voortaan, op viltjes, flessen en glazen, vervangen worden door “Bolleke”. Als dit geen biercultuur moord is …
GVA columnist Patrick Vincent verwoord het zo: “… Bolleke mag je naar mijn gevoel niet geschreven zien staan. Dat begrip behoort per definitie tot de orale traditie. Het is alsof ze de pralines van Godiva plots ‘Doos’ zouden noemen, terwijl ze ook in een papieren zakje verkrijgbaar zijn. Bolleke is een inhoudsmaat…” (lees meer
De nieuwe beheerders zochten waarschijnlijk media-aandacht want sinds ze 9 jaren geleden de brouwerij overnamen is er buiten het prijzig “belevingscentrum” niet veel nieuws te rapen geweest.


Wel werd het logo met stichtingsjaar vervangen door de vermelding “De Koninck APL”. Dit betekend Antwerpse Pale Ale … maar dat hoeft u niet te onthouden want het staat er dus al niet meer op.

Nostalgie:


Ter illustratie enkele initiatieven van Modest Van den Bogaerts en zijn kinderen die tot 2009 de Antwerpse Brouwerij runde.
Ook niet te vergeten zijn de uitreikingen van het “Bolleke van de maand” en de “Antoon van de maand”. Waarbij personen of instellingen om één of andere reden in de bloemetjes werden gezet.

Leve De Koninck, Van ’t vat!  Nog een Bolleke, bolleke?

1 opmerking:

Anoniem zei

Het was toch geen zetfout? Moest het misschien StreeTfoodfestival zijn???