vrijdag 16 augustus 2019

Het Schoonste Gebouw van Antwerpen



Dit “Ensemble Ernest Stordiau” in de Stierstraat 8-16 (Zurenborg) neemt deel aan de stadsprijs “Het Schoonste Gebouw van Antwerpen” en aan de Open Monumentendag.
Het is een ontwerp dat bouwmeester Ernest Stordiau in 1896 tekende in opdracht van de van de "Société anonyme pour la construction de maisons bourgeoises", de bouwmaatschappij die in 1886 werd opgericht om de woningbouw in de wijk te organiseren. Zelf zorgde deze bouwmaatschappij voor de realisatie van talrijke modelprojecten op Zurenborg, waarvan dit eclectische ensemble een sprekend voorbeeld is. 
(lees verder op https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/7599)

In Antwerpen is er een rijkdom aan architectuur en erfgoedparels. Daarnaast zijn er tal van inspirerende voorbeelden te vinden van restauratie-, renovatie- en herbestemmingsprojecten waarin hedendaagse eisen op een creatieve manier samengaan met het behoud van de erfgoedwaarden. Om deze privé-initiatieven in de kijker te zetten, reikt de stad Antwerpen om de twee jaar de titel Het Schoonste Gebouw uit.

De vijf geselecteerde kandidaten:
v      Ensemble Ernest Stordiau, (Stierstraat 8 - 16 Antwerpen Zurenborg)
v      Woning Peeters, (Ter Rivierenlaan 55, Deurne)

Meer over de vijf kandidaten te weten komen, kan op verschillende manieren:
v      Via de website www.hetschoonstegebouw.be
v      In het Shopping Center Grand Bazar aan de Groenplaats (tot en met 9 september)
v      Tijdens de Cultuurmarkt op 25 augustus (infostand Onroerend Erfgoed aan de Meir)
v      Tijdens de Open Monumentendag op 8 september.

Iedereen kan stemmen op zijn favoriet op de bovenvermelde locaties. (tot 9 september). Op 23 september worden de publiekswinnaar en de winnaar van de vakjury bekendgemaakt. De eigenaars krijgen niet enkel de titel "Het Schoonste Gebouw", maar ontvangen ook 4000 euro. Vijf stemmers maken kans op een gratis verblijf in Hotel Franq, een Antwerps luxehotel met erfgoedwaarde.

1 opmerking:

Magda zei

Mooi kan ik het niet noemen maar wel indrukwekkend , gelukkig dat ze het in de jaren '60 en '70 van de vorige eeuw niet afgebroken hebben zoals andere veel mooiere huizen in Antwerpen , Magda