maandag 9 september 2019

Vorstelijke proeverij



Of ik liefhebber ben van bier en/of zot ben op chocolade vroeg de erfgoedorganisatie Herita mij enkele weken geleden. Uiteraard kon ik hier enkel affirmatief op antwoorden. Schrijf je dan in en combineer de twee met het erfgoed van het “Paleis op de Meir” was hun reactie. En zo geschiede …


In de Spiegelzaal stelden Belinda Eelbode van Beer to Taste en Dominique Persoone van The Chocolate Line hun producten voor.


De drie ​bieren: Kasteel Beauvoorde, Herkenrode Cister en Noctis, gebrouwen in opdracht van Herita, worden enkel verkocht in het kasteel Beauvoorde (West-​Vlaanderen) en de Abdijsite Herkenrode (Limburg).


De bijpassende pralines waren: (v.l.n.r.)
§ APERO, Bittere ganache van wodka, passievrucht en limoen;
§ ARTHUR, Amandel-pecannoot pralinĂ©;
§ CREOLE, Bittere ganache met “Arabica” espressokoffie.


Na de proeverij nam een stadsgids de aanwezigen op sleeptouw door de weelderige salons van het stadspaleis.
Veel belangrijke machthebbers uit de 18e, 19e en eerste helft van de 20e eeuw gingen hen voor, zoals de Nederlandse koning Willem I, tsaar Alexander I van Rusland en de Belgische vorsten. Napoleon liet het paleis in 1811 verbouwen, hoewel hij er zelf nooit was. De imposante Spiegelzaal werd in opdracht van koning Leopold II gebouwd.
Het linkse deel van het imposant gebouw is ingenomen door van het Café Imperial die de Spiegelzaal verhuurd voor allerlei feestelijkheden.
In de rechtse vleugel is op het gelijkvloers de Antwerpse vestiging van The Chocolate Line gevestigd. De bovenste verdieping is verhuurd aan een organisatie die men geheim wil houden maar die blijkbaar banden heeft met de Royal Automobilclub zoals blijkt uit een kader die in een vergaderzaal hangt.


Deze activiteit was wel voorbehouden aan leden van “Open Monumenten”. Wens jij voortaan ook aan dit soort activiteiten deel te nemen kan je inschrijven via deze link

Geen opmerkingen: