donderdag 21 mei 2020

Jeanne & Jos Brabants terug onder ons


Op woensdagochtend 20 mei gingen de tunnels onder het Operaplein open voor het verkeer. Deze werden Jeanne en Jos Brabantstunnel gedoopt. Exact drie jaar geleden werd gestart met de bouw van het Operaplein en het afwerken van de in de jaren zeventig gebouwde tunnels. Het lokaal autoverkeer op de Leien kan voortaan onder de kruispunten met de Kipdorpbrug en de De Keyserlei doorrijden. Dat zorgt niet alleen voor een vlottere doorstroming, ook krijgen voetgangers, fietsers en trams hierdoor bovengronds meer ruimte.


De tunnels meten 375 meter (inclusief de hellingen 550 meter). Vanaf die hellingen vertrekken telkens twee rijstroken. Een voor doorgaand verkeer, en een die leidt naar de ondergrondse parking op 3 niveaus. Nu worden voorlopig enkel de doorgaande rijstroken opengesteld, aangezien de parking nog niet open is. De autoparking wordt samen met de fietsenstalling in het najaar van 2020 in gebruik genomen.


De Jeanne Brabantsunnel loopt van noord naar zuid, richting Maria Theresialei. Doorgaand verkeer passeert daarbij de originele muur van de oude stadsomwalling (foto links). De Jos Brabantstunnel gaat van zuid naar noord, richting Violierstraat. Automobilisten passeren er via de glazen wand door de parking (rechts op de rechtse foto). Dat zorgt voor een speciaal lichteffect voor wie vanuit de parking naar de tunnels kijkt.


Om een constante doorstroming te garanderen, geldt een maximumsnelheid van 30 km per uur. In beide kokers is trajectcontrole voorzien. Lokaal vrachtverkeer en voertuigen hoger dan 2,90 meter kunnen niet door de tunnel en moeten bovengronds hun bestemming te bereiken. Niettegenstaande dit duidelijk aangeduid is reed een uur na de officiĆ«le opening al een rijtuig zich vast... 


De werken onder de naam Noorderlijn geraken zo stilaan afgewerkt. Momenteel werkt men nog aan het derde kwart van de Rooseveltplaats alsook aan de Kipdorpbrug. De zone voor het Atheneum moet ook nog aangepakt worden maar hier komen in de toekomst geen bussen meer. Naast de parking zijn deze de laatste loodjes van dit project. Zal dit in het najaar allemaal achter de rug zijn?

Geen opmerkingen: