zaterdag 13 juni 2020

Fietsaffiches uit de belle époque

 
Op World Bicycle Day, woensdag 3 juni, opende het Letterenhuis de expo Velodroom, Fietsaffiches uit de belle époque. 57 fietsaffiches uit eigen collectie, die alleen al door hun formaat en kwaliteit adembenemend zijn. Behalve meesterwerkjes, zijn de affiches ook tijdsdocumenten. Ze tonen de technologische en maatschappelijke veranderingen van die tijd. De hang naar vrijheid en natuur, de emancipatie van de vrouw, de opkomst van de wielersport en nieuwe vormen van vrijetijdsbesteding komen samen op deze affiches
 

In de belle époque was fietsen een echte rage in West-Europa en de Verenigde Staten. Uitvindingen als de fietsketting en de luchtband maken de fiets aan het einde van de 19de eeuw tot een snel en comfortabel vervoermiddel. Op geen tien jaar tijd is de tweewieler alomtegenwoordig. Jong, oud, arm, rijk, man, vrouw. Iedereen gaat de fiets op. Fietsen is vrijheid.
Fietsmerken en organisatoren van wielerwedstrijden maken gretig gebruik van hét communicatiemiddel van die tijd: de affiche. Bekende kunstenaars worden ingeschakeld om promotie voor de fiets te maken: Henri de Toulouse-Lautrec, Alphonse Mucha en Georges Gaudy maken prachtige ontwerpen.
 
 
Met deze expo brengt het Letterenhuis een minder bekend deel van zijn collectie naar buiten. Naast onder meer manuscripten van Vlaamse schrijvers en dichters, bewaart het Letterenhuis ook een grote collectie culturele affiches. De collectie van het Letterenhuis telt meer dan 60.000 affiches. Een aanzienlijk deel ervan dateert van de late 19de eeuw, toen veel illustere kunstenaars ontwerpen maakten en verbeterde druktechnieken een enorme toename van de kleurrijke affiche in het straatbeeld teweegbracht.
In de shop van het Letterenhuis kunnen bezoekers enkele affiches uit de expo op groot formaat kopen.
Nog tot 31 oktober 2020
Letterenhuis, Minderbroedersstraat 22, 2000 Antwerpen
https://www.letterenhuis.be/nl/velodroom

Geen opmerkingen: