zondag 14 juni 2020

Nieuw park: Het Brialmontpark


Het Antwerps stadsbestuur en het districtsbestuur van Berchem willen de gebieden De Villegas, Wolvenberg en Brilschans groeperen onder de naam "Brialmontpark". De naam Brialmont kennen we van het defensie- systeem, uitgewerkt door kapitein Alexis Henri Brialmont (1812-1903). 


De afgelopen maanden zijn grote werken uitgevoerd. Aan de Grote Steenweg kreeg het Brilschanspark een voorplein met 24 bomen (lindes, kastanjes en eiken). De aannemer is intussen ook bezig met het zaaien van het gras. Om het gras een goede kans te geven om te groeien, mag het nog een hele tijd (afhankelijk van de weersomstandigheden) niet betreden worden. Daarom worden voorlopig enkel de wandelpaden en het voorplein aan de Grotesteenweg opengesteld. 


Van zodra het gras voldoende sterk is om te betreden, kan het hele park opengesteld worden en kan men zonnen op dit als amfitheater aangelegd plein.


Tussen de Ring en de Singel ligt Wolvenberg, het enige natuurgebied binnen de Ring. Binnen Park Brialmont blijft Wolvenberg een gebied waar de natuur haar gang kan gaan. Het gebied naast dit natuurgebied wordt omgevormd tot een nieuw open groen natuurpark, een waardevol natuurlandschap met nieuwe recreatieve open plekken voor iedereen. 

Ook de erfgoedwaarde van de locatie wordt niet vergeten. Zo krijgen bijvoorbeeld de historische leeuwenkoppen een plaats in het park. Het ontwerp voor het gebied is verder waterbestendig zodat natuurlijke waterinfiltratie en buffering mogelijk zijn. Het geheel vormt een wenselijke aanvulling op het schaarse publiek toegankelijke groen en verbetert de leefbaarheid van heel Berchem in het algemeen. 

Er zijn ook paden en vlonders aangelegd, en er zijn 256 bomen aangeplant. (eiken, wilgen en fruitbomen).
Deze inhaaloperatie komt er geen moment te vroeg. Park Brialmont is een nieuwe parel. Een uitdaging voor de groendienst, maar wel een die ze maar wat graag aangaan.


 Meer info staat op www.agvespa.be.  Inplantingsplan AG-Vespa

2 opmerkingen:

marjan zei

Beste Jean-Marie,

Als ik het goed begrepen heb, is het natuurgebied De Wolvenberg nog niet voor iedereen toegankelijk? Vroeger was dit enkel voor groepen en met een gids.
Hopelijk is dit nog zo.
Vriendelijke groet,
marjan

Jean Marie Michiels zei

Beste Marjan,
Zoals je kunt lezen maken ze een verschil tussen het natuurgebied en het park Wolvenberg. Het eerste blijft wat het was, het andere is nieuw en toegankelijk.