dinsdag 28 juli 2020

Een verleidelijk stukje Antwerpen


Het Falconplein, in het Schipperskwartier, werd genoemd naar het Falconshof en -broek, een uitgestrekt domein in de 14de eeuw toebehorend aan de bestuurder van de hertogelijke munt, Falco de Lampagne. Deze stichtte er circa 1350 een godshuis voor weduwen en wezen waarvan de fraaie Falconpoort (nummer 39) het enige overblijfsel is. In het begin van de zestiende eeuw besloeg het kloosterdomein zowat het gehele bouwblok tussen Oudeleeuwenrui, Generaal Belliardstraat, Falconrui en Falconplein.


Voorheen was de wijk vooral bekend om haar prostitutie en Russische winkels. De stad investeert al enkele jaren om de wijk opnieuw aantrekkelijk te maken als woon-, werk- en investeringsgebied. Het bouwblok Falcon past in die aanpak. Deze is gelegen tussen de historische poort en het voormalig Zeemanshuis. Nieuwe woningen, handelsruimten, kantoren, een kinderdagverblijf, een buurtcentrum en vier groene binnenhoven maken van de wijk een verleidelijk stukje Antwerpen.


Voor het eerst verkoopt AG VESPA wooneenheden via een erfpachtformule. Drie stadswoningen achter de historische Falconpoort vormen een pilootproject. De erfpachter betaalt in eerste instantie enkel voor de constructies, maar niet voor de grond. Na 10 jaar kan hij/zij gebruik maken van de aankoopoptie om ook de grond te verwerven. 


Vanuit de woningen kijkt men uit op het nieuw kantoorcomplex "Falconhoven".

Geen opmerkingen: