maandag 13 juli 2020

In memoriam Herman Van Den Reeck


Naar aanleiding van de herdenking van de "Guldensporenslag" (voor zover dit nog mag herdacht worden) past het even een hulde te brengen aan de linkse activist Herman van den Reeck.(foto) Het is namelijk 100 jaar geleden dat hij door de politie genadeloos vermoord is toen hij de vlag van de Katholieke Vlaamse Meisjesbond Klimop wilde verdedigen tijdens de optocht op 11 juli 1920.
Gezien het groot succes van de "11 juli viering" in 1919 besliste burgemeester Jan batist De Vos om de optocht op 11 juli 1920 te verbieden. Hij werd hierop naar Brussel geroepen en kreeg er een bolwassing die hem flink heugde. De Vos kreeg echter de tijd niet om het bevel uit te voeren want de incidenten waren al begonnen vooraleer hij terug was. Schepen Straus, een stevige franskiljon, had de politie doen ingrijpen met het noodlottig gevolg.
Herman studeerde aan het Antwerps Koninklijk Atheneum. Daar kwam hij in contact met het Activisme, Hij voelde zich anarchist in het voetspoor van August Vermeyten en communist in navolging van Frederik van Eeden. Door zijn gewelddadige dood groeide Herman van den Reeck uit tot een symbool - martelaar - van de Vlaamse strijd.

Hij is aanvankelijk begraven op het Kielbegraafplaats maar zijn stoffelijke resten werden herhaaldelijk verplaatst. Uiteindelijk belande hij op het perk T van de begraafplaats Schoonselhof naast de imponerende obelisk van het praalgraf van Hendrik Concience. Het gedenkteken voor Herman van den Reeck is een staande, meer dan levensgrote, vrouw die het slap afhangende lichaam van een jonge man tegen haar borst drukt (foto) 
Burgemeester Bart De Weever bracht ter gelegenheid van de plechtigheden rond “Vlaanderen Feest” een hulde aan het slachtoffer van de Vlaamse strijd. 
Het is een traditie, sinds 1973, dat er n.a.v. de Vlaamse feestdag een bloemenhulde aan de graven van 10 memorabele Vlamingen op het Schoonselhof plaats heeft. Bij het aantreden van Patrick Janssens als burgemeester werd deze traditie onderbroken en nadien hersteld, zij het dat er vanaf dan slechts één Vlaming een bloemenhulde krijgt. .     

Geen opmerkingen: