zaterdag 1 augustus 2020

Derde herbestemming voor ziekenzalen uit de 19de eeuw


Het huidige Sint-Elisabeth ziekenhuis aan de Leopoldstraat kent een lange geschiedenis. Het gaat terug op wat het eerste gasthuis was dat in de 11ste eeuw gevestigd was op kerkhofgronden van Onze-Lieve-Vrouw (huidige Kathedraal). In 1238 werd het "Hospitale Infirmorum",  wegens plaatsgebrek en besmettingsgevaar, overgebracht buiten de toenmalige stadsmuren. Gronden die bekend waren onder de naam "Alnetum" (Ter Elst) leken hier geschikt voor.  Het nieuwe gasthuis werd in 1238 onder de bescherming geplaatst van de Heilige Elisabeth van Hongarije. In de 18de eeuw werd de religieuze instelling opgeheven, het patrimonium verbeurd verklaard en het gasthuis werd onder het bestuur van de Burgerlijke Godshuizen geplaatst. (later de opgevolgd door de Commissie voor Openbare Onderstand en sinds 1 april 1977 het O.C.M.W) In de loop der eeuwen is er veel gebouwd en verbouwd.


Herbestemming
Het bestuur van het O.C.M.W. besliste om op de plaats van het 19de eeuwse hospitaal een nieuwe kliniek te bouwen dat eind 1986 in gebruik genomen werd. De middeleeuwse hospitalisatiezalen werden gesloten. Om ze te behoeden tegen verval werden zij gerestaureerd en heringericht voor socio-culturele en wetenschappelijke bestemming. In 1988 functioneerde het ziekenhuis 750 jaar op dezelfde campus, dit werd uitgebreid gevierd en er volgden nog talrijke activiteiten in het nieuwe Socio-Cultureel en Congrescentrum dat de naam Elzenveld kreeg. De klooster en pastoriekamers werden verhuurd als hotelkamers.
In drie verlaten 19de eeuwse ziekenzalen aan de zijde van het Sint-Jorispoort werden na  restauratie, vanaf 1993, talrijke tentoonstellingen van hedendaagse kunst georganiseerd.


Tweede herbestemming
In 2006 besloot het beleid om in het Jorispand geen tentoonstellingen meer te organiseren en de ruimten te verhuren. Gezien de hoge huurprijs was hier niet direct belangstelling voor. Uiteindelijk nam de Kringloopwinkel zijn intrek in het historisch gebouw.
Ook in de andere zalen van het Elzenveld zouden vanaf het najaar van 2011 geen activiteiten meer georganiseerd worden. Hotel en congres faciliteiten werden door CAS vzw (Culinaire Activiteiten in de Sociale sector) overgenomen.


Derde herbestemming
Na dat in 2018 een omgevingsvergunning aangevraagd werd voor het omvormen van de Elzenveld-site naar een hotel met 89 kamers zijn de werkzaamheden hiervoor in volle ontwikkeling. (Zie werfbezoek) Niettegenstaande er in de vergunning sprake is van het Jorispoort 29 is er nu een nieuwe oproep om een erfpachter te vinden voor het Sint-Jorispand ...
De erfpachter moet het pand een (deels) publiek toegankelijke bestemming geven, maar het ook renoveren. De toegelaten bestemmingen in deze zone zijn: wonen, detailhandel, horeca, kantoren, diensten, vrije tijdsvoorzieningen, gemeenschapsvoorzieningen en hotels.

Meer informatie over deze oproep staat op www.agvespa.be. Klik hier voor de rechtstreekse link.

1 opmerking:

carla Boerjan zei

dat is een cadeau voor 15 augustus van de stad aan alle "Antwerpenaren"