dinsdag 23 mei 2023

Herontwikkeling Sint-Andries site


Gebouwencomplex ingeplant tussen Sint-Andriesplaats en Prekersstraat, dat oorspronkelijk hoofdzakelijk uit hangars en paardenstallen bestond, kwam in meerdere fasen tot stand, de eerste door stadsbouwmeester Pieter Dens in 1875, de belangrijkste uitbreidingen door stadsingenieur Gustave Royers in 1884 en 1889.

Aansluitend is er de onderwijzerswoning (1), in eclectische stijl, die oorspronkelijk deel uitmaakte van de lagere Jongensschool 3 aan de Pachtstraat, opgetrokken door de Stad Antwerpen naar een ontwerp door stadsbouwmeester Pieter Dens uit 1873. Aannemer Jean van Lieshout voerde de werken in 1873-1874 uit.

Aan de andere zijde de directeurswoning (2), in neo-Vlaamserenaissance-stijl, op de hoek van Sint-Andriesplaats en Korte Vlierstraat, opgetrokken door de Stad Antwerpen naar een ontwerp door stadsingenieur Gustave Royers uit 1885. Aannemer Jacobus Josephus Boets voerde de werken uit in 1886.

Het voormalig politiecommisariaat (3), in neo-Vlaamserenaissance-stijl, op de hoek van Sint-Andriesplaats en Pachtstraat, maakt geen deel uit van dit herontwikkelingsproject.


De komende jaren ondergaat deze site een grote transformatie. De stad koos daarvoor nu het ontwerpteam. In hun ontwerp krijgen de waardevolle gebouwen een grondige renovatie, komt er nieuwbouw, en maakt een deel van de verharding plaats voor meer groen. De werken starten begin 2025 en nemen ongeveer twee jaar in beslag.

Bijzonder hierbij is de groene doorsteek van de Sint-Andriesplaats naar de tuin aan de Prekerstraat. 

Lees verder.

Foto's: (c) AG Vespa, Historische info: Inventaris onroerend erfgoed


Geen opmerkingen: